Preskočite na glavni sadržaj

DOPUST / upravo sada /

Dopust / Dani otvorenog performansa u Splitu/ pod nazivom /upravo sada/ održava se u Splitu od 29. lipnja do 2. srpnja. Koncepcija programa trećeg po redu DOPUST-a daje skicu vremena u kojem živimo.
vrijeme: 29.06.2010.
mjesto: Split: Akvarij Bačvice, Dom omladine, MKC
url: http://www.dopust.blogspot.com/
Paralelno s činjenicom da živimo u vremenu brzih izmjena-promjena, komunikacije, mobilnih mreža i kompleksnih sustava, evidentno je i da sve teže uspostavljamo veze i odnose sa onim prošlim i onim što tek slijedi - budućim. Zato se ovogodišnjim programom DOPUST-a gledajući i unaprijed i unazad prvenstveno naglašava trenutak onoga sada. Sadašnjost i njezini događaji uzrok su za buduća zbivanja.

Sadašnjost je poslijedica onoga prošlog. Istovremeno, iskustva dvaju izdanja DOPUST-a pokazala su da autori koji performiraju, izvode, prvenstveno komuniciraju publici ono sada i ovdje. Mnogi teoretičari performansa zastupaju teoriju da je upravo jedini mogući život performansa sada i ovdje. Nasuprot tome naravno postoji suvremena tendencija odmaka od tradicionalnog performansa i pomak prema teatralnom, prema reizvedbi, re- interpretaciji i zabavi (entertainment). DOPUST želi razmotriti sve te elemente i karakteristike medija kroz prizmu trenutno aktualnih društvenih pitanja.

Političke, ekonomske, gospodarske, financijske, ekološke i kulturne probleme društva u kojem živimo, te piramidu odnosa struktura u društvu interpretirati će  domaći i  gostujući autori. Upravo zato što se ovim programom gleda unaprijed na način da se sadašnjost i njezini događaji tretiraju kao uzrok za buduća zbivanja tematski naziv DOPUST-a jest '' upravo sada''.

Šestodnevni glavni program DOPUST-a, izvodit će se na javnim gradskim površinama urbane infrastrukture te jednim dijelom u Akvariju na Bačvicama. Edukativni dio programa s predavanjima gostujućih autora, profesora, teoretičara s projekcijama i javnim diskusijama održavat će su u prostoriji anfiteatra MKC-a. Najveća koncentracija sadržaja održavat će se na otvorenom prostoru ispred Doma omladine gdje će se u večernjim satima odvijati program s brojnim performansima, akcijama i koncertima. Ideja ovogodišnjeg programa pod nazivom '' upravo sada'' upavo se i bavi pitanjima koje se odnose na današnji položaj alternativne kulture u Splitu. Zbog trenutnih vremensko prostornih odrednica koje se tiču kulturno umjetničkih programa ne-komercijalnih sadržaja upravo smo i izabrali Dom omladine kao polaznu i centralnu točku iz koje dolazi takva struja. Stupanjem na taj prostor želimo ukazati na  važnost održavanja i očuvanja takvih manifestacija. Suvremene umjetničke prakse u alternativnim kulturama od velikog su značaja za splitsku scenu, izlaskom na ovu lokaciju želimo podsjetiti javnost na tu činjenicu.

Partneti ovogodišnjeg DOPUST-a su MKC i Kocka. HULU koji financijski i tehnički podupire realizaciju svakog festivalskog izdanja te ih kao takve izdvajamo kao bitne partnere u dugoročnim suradnjama.