Preskočite na glavni sadržaj

MSU Zagreb: Unutar strukture - Dijalog s Piceljem

U petak, 2. srpnja u 19 sati u No Galeriji MSU Zagreb predstavlja izložbu Frederica Molenaca, a u 20 sati, u dvorani Gorgona, performans Azota i Davora Sanvinćentija  – projekt zajednički naslovljen „Unutar strukture – dijalog s Piceljom“.
vrijeme: 02.07.2010. 20:00
mjesto: MSU, Zagreb
url: http://www.msu.hr/
Riječ je o projektu koji je objedinio nekoliko generacijski i stilski raznorodnih autora u jedinstvenu cjelinu. Tako će se u No Galeriji predstaviti, uz radove Ivana Picelja, djela francuskog umjetnika Frederica Molenaca, autora koji se upušta u svojevrsni „dijalog“ s Piceljevim opusom polazeći od Piceljevih geometrijski realiziranih grafika. Molenac je isprava istraživao Piceljev opus posredstvom grafičkih radova a nakon osobnog susreta s Ivanom Piceljom odlučio je upustit se u vizualno istraživanje ,uvijek, kako sam kaže, nastojeći biti između pojava, oblika, stila i fenomena.

Molenacova praksa se jasno ocrtava u jednoj od EXAT-ovskih teza - u onoj o izjednačavanju „čiste“ i primijenjene umjetnosti. Naime, Molenac je međunarodno poznat kao modni dizajner koji je blisko surađivao s Jeanom Paulom Gaultierom no odnedavno samostalno izlaže u pariškim galerijama za dolazeće autore.

Upravo kao što Picelj razmišlja u čistim plastičnim oblicima odnosno misli konkretno (u smislu kako se pojam konkretnog promišlja kao radikalno nepredmetno ) tako i elektroakustički trio Azot gradi kompoziciju radikalno ignorirajući elemente tradicionalno mišljene kao „glazbeni“ poput melodije, harmonije ili ritma te koriste čisti zvuk kako bi oblikovali specifičan akustički ambijent.

Ovoga puta u kreiranju audiovizualnog performansa pridružuje im se nagrađivani umjetnik mlađeg naraštaja Davor Sanvincenti. U  AV performansu „Unutar strukture“ Azot i Sanvincenti stvaraju apstraktni audio-vizualni ambijent eksperimentirajući s konkretnim slušnim i vizualnim oblicima.

Kustosica projekta: Leila Topić
Asistentica projekta: Bella Rupena
Izložba traje do 22. Srpnja dok je AV performans jednokratan događaj