Preskočite na glavni sadržaj

Premijera Cavallerie rusticane u Rijeci

Premijera opere Cavalleria rusticana održat će se u četvrtak, 1. srpnja 2010. u 21.30 na riječkom Trgu Grivica u okviru festivala Riječke ljetne noći pod vodstvom maestre Nade Matošević i u režiji Ozrena Prohića.
vrijeme: 01.07.2010.
mjesto: Rijeka
Jedan od središnjih događaja ovoljetnog festivala „Riječke ljetne noći“ svakako je ambijentalna izvedba opere „Cavalleria rusticana“ Pietra Mascagnija koja će se dogoditi u četvrtak, 1. srpnja 2010. u 21,30 sati na Trgu Grivica, ispred Katedrale sv. Vida.

Premijerom će ravnati maestra Nada Matošević, režiju potpisuje Ozren Prohić  a u izvedbi sudjeluju solisti, zbor i orkestar riječke Opere HNK Ivana pl. Zajca kojima se priključuju i Ženska i muška klapa „Kastav“, Ženska klapa „Kamelija“ i „Zvonejski kanturi“ Zvoneća.

Intendantica riječkog Kazališta Nada Matošević Orešković na konferenciji za novinare istaknula je kako „Riječke ljetne noći „ sve više postaju ambijentalni festival i kako se nakon dužeg promišljanja pronašao idelan prostor  za izvedbu „Cavallerije rusticane“ na otvorenom.
 „Imamo sve što nam treba za izvedbu: oštariju koju „glumi“ celtic caffe Bard čijim se vlasnicima ovim putem zahvaljujem kao i vlasnicima caffe bara Sv. Vid koji nam također ustupaju prostor terase na kojoj će sjediti publika, crkvu i fantastičnu prirodnu akustiku.“
I ravnatelj riječke Opere ujedno i redatelj ove ambijentalne predstave Ozren Prohić slaže se kako je prostor ispred riječke prvostolnice više nego uzbudljiv. O radu na predstavi kaže: „Približili smo se operno-filmskom tretmanu, vrhunskoj glazbenoj kvaliteti . Publika će se, da to filmski kažemo, na ovoj ambijentalnoj „Cavalleriji“ spojiti sa slikom i tonom. Velika važnost se pridaje detaljima: psihološkim, glumačkim, pjevačkim i glazbenim.“
Miljenica riječke publike mezzosopranistica Kristina Kolar debitirat će ulogom Santuzze te se prema riječima maestre Nade Matošević „polako seli iz mezzosopranskih u sopranske uloge gdje je, u tom fahu, zasigurno očekuje blistava karijera“.  I ostale uloge, iznijet će domaće snage, tenor Davor Lešić kao Turridu, mezzosopranistica Anđelka Rušin je mama Lucia dok je baritonu Robertu Kolaru dodijeljena uloga Alfija. Jedina gošća je Helena Lucić koju ćemo gledati u ulozi Lole.
„Ovakvom vrstom ambijentalnog kazališta kojega ostvarujemo s domaćim snagama najbolje će se pokazati glazbena i  glumačka razina ansambla“, istaknuo je Prohić.

Kristina Kolar iznimno je zahvalna na datoj joj prilici dok je Anđelka Rušin istaknula da  maksimalno uživa u radu te ta ima osjećaj kako sudjeluje u performansu duše ispred katedrale. Davor Lešić naglasio je da je ulogu Turridua već pjevao u Zagrebu, Mariboru i na riječkoj pozornici dok je Robert Kolar kazao kako ima osjećaj da je na filmskom setu te vjeruje kako će publika imati dojam da gleda 3D film.
Intedantica Nada Matošević Orešković publici je poručila kako nije lako izaći iz prostora riječkog HNK na otvoreno i istodobno zadovoljiti uvjete koje nudi udobnost kazališta. „Sjedi se na montažnom gledalištu, vjerojatno neće svi sve vidjeti savršeno ali to su čari ambijentalnog teatra.“  
Autorsku ekipu čine i Dalibor Laginja zaslužan za adaptaciju prostora, kostimografkinja Irena Sušac i oblikovatelj svjetla Boris Blidar. Zbor je uvježbao Igor Vlajnić a koncertna majstorica je Danijela Maras Mendiković.