Preskočite na glavni sadržaj

Otvorena izložba slika "Crni kameleon i druge parabole" Pedra Proenca

Izložba slika "Crni kameleon i druge parabole" portugalskoga slikara i književnika Pedra Proenca otvorena je večeras u Gliptoteci Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) u prigodi obilježavanja Dana portugalske državnosti.
vrijeme: 10.06.2010.
mjesto: Gliptoteka, Zagreb
url: http://info.hazu.hr/
Umjetnik Pedro Proenca, koji je nazočio otvorenju izložbe, istaknuo je da bi volio predstaviti svoja djela kao nešto što se ne ograničava na crteže i slike.

"Ne uspijevam isključiti ono što slikam od onoga što pišem, a to je široka literatura koja uključuje fikciju, esej, poeziju i 'filozofije', kao što također ne razlikujem umjetnost od moje tipografske, muzičke produkcije itd", rekao je Proenca.

Dodao je da je "kao osobnost, razriješen, na nesreću, od jedne pustolovne biografije".

"Moja želja da se razdvoje procesi i sredstva, nalazi se, kao u svim stvorenjima, ograničena dobrim djelom momentom 'oblikovanja' i željom da se ožive izvjesna ushićena sjećanja", kazao je. Napomenuo je da on nije klasicist kojega pak, kako to kažu specijalisti, tješi nedostatan broj metafora ili narativnih shema i da "puno puta udara glavom o zid", te da ima dijelova njegova posla koji "riskiraju da budu tek zanimljivosti jednog vježbenika".

No, uvjeren je, uz opasku da mu se oprosti ton idealista i optimista, "da dah navodnog 'osloboditelja' pomalo puše cijelim mojim radom, i da je to ushićenost mogućnostima koje bilo koji naš osjetljivi organ obećaje - vremenit te koliko tjelesan toliko i duhovan".

Izložba Crni kameleon i druge parabole Pedra Proenca otvorena je do 12. lipnja.

(Hina)