Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljena Digitalna zbirka HAZU

Digitalna zbirka Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU), jedan od najvećih portala u Hrvatskoj, predstavljen je jučer u Velikoj dvorani Knjižnice HAZU.
mjesto: Zagreb
url: http://hazu.arhivpro.hr
"To je trenutno najveći digitalni repozitorij u Hrvatskoj koji sadrži digitalnu građu Knjižnice HAZU i Arhiva za likovnu umjetnost te Odsjeka za povijest hrvatske glazbe i Odsjeka za povijest kazališta", rekao je glavni tajnik HAZU-a akademik Slavko Cvetnić, izrazivši nadu da će se i ostale Akademijine jedinice uskoro pridružiti tom projektu.

Upraviteljica Knjižnice HAZU Vedrana Juričić je izvijestila da se portal od prije nekoliko dana nalazi na mrežnim stranicama (http://hazu.arhivpro.hr), gdje se može naći 220.000 različitih digitaliziranih dokumenata.

"Suočili smo se ogromnim količinama stranica i knjiga te nepoznatih situacija koje prate digitalnu obradu", izjavila je Juričić ističući dobru suradnju s tvrtkom "Arhiv Pro" koja je postavila portal i u njega, kako je rekla, ugradila funkcionalnost i perspektivnost razvoja.

Predstavnik tvrtke Kristijan Crnković je objasnio da je pretraživanje digitalnog portala "u stilu Googlea" i da je jedinstven po tome što u tekstu označava traženi pojam putem "silverlight" tehnologije što je pokazao na primjeru pojma "August Šenoa" koji se označen pojavljuje 2062 puta.

Zanimljivo je i to što se stari i rijetki primjerci Akademijinih izdanja te vrijedne knjige, časopisi i kazališne cedulje koje su dio hrvatske baštine mogu povećavati i smanjivati prema želji korisnika.
"Osim što će se takvi primjerci sačuvati i u digitalnom obliku, na taj će se način pojednostaviti i olakšati znanstveni rad", dodao je Crnković.

"Portal smo radili s velikim entuzijazmom, ali samo to nije dovoljno", ustvrdila je Juričić, navodeći kako se sve više moraju oslanjati na vlastita novčana sredstva. Po njezinim riječima dosad su za digitalizaciju imali financijsku podršku Ministarstva kulture i Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport.

"Nije dobro ako za projekte digitalizacije svih baštinskih i drugih znanstvenih fondova država izdvaja iznos prve nagrade u jednom reallity show-u na televiziji", upozorila je, dodavši da s digitalizacijom susjedne zemlje napreduju puno brže.

(Hina)