Preskočite na glavni sadržaj

Mirovna nagrada njemačkih knjižara izraelskom književniku

Ovogodišnja mirovna nagrada njemačkih knjižara, koja se tradicionalno dodjeljuje na jesenskom sajmu knjiga u Frankfurtu, pripala je izraelskom piscu i novinaru Davidu Grossmanu, priopćila je u četvrtak Udruga njemačkih knjižara.
mjesto: Njemačka
"Grossmanove knjige pokazuju da spirala mrznje, nasilja i protjerivanja na Bliskom istoku može biti prekinuta samo pomnim slušanjem, promišljenošću i snagom riječi", stoji u priopćenju vijeća zaklade koja dodjeljuje mirovnu nagradu. Kako se nadalje navodi, Grossman u svojim romanima, esejima i pripovijetkama nastoji opisati ne samo vlastita stajališta nego i stajališta onih koji ne misle kao i on.

"David Grossman teškom suživotu na Bliskom istoku daje glas koji se čuje u čitavu svijetu", zaključuje se u obrazloženju.

Grossman (56) u svojim se djelima bavi izraelskim identitetom i svakodnevicom izraelsko-palestinskog sukoba. Njegova djela, među kojima su i mnoge knjige za djecu, prevedena su na više od 30 jezika. Osim književnim, Grossman se bavi i političkim radom i sudjeluje u mnogobrojnim raspravama o rješavanju krize na Bliskom istoku.

Kad je izbio drugi Libanonski rat 2006., Grossman se zauzimao za sklapanje mira unatoč činjenici da je njegov sin Uri poginuo u raketnom napadu Hezbolaha na Izrael. Godine 1998. izgubio je posao novinara u dnevnim novinama jer nije dopustio cenzuriranje svojih tekstova u kojima svjedoči o početku mirovne politike Palestinaca i priznanje Jasera Arafata da Izrael ima pravo na postojanje.

Prošlogodišnju mirovnu nagradu njemačkih knjižara dobio je talijanski književnik Claudio Magris, a među dosadašnje dobitnike ubrajaju se i Vaclav Havel, Max Frisch i Gyoergy Konrad. Nagrada se dodjeljuje tijekom Frankfurtskog sajma knjiga, koji se ove godine održava od 6. do 10. listopada.

(Hina)