Preskočite na glavni sadržaj

Klovićevi dvori: otvorena izložba "Ruske ikone 15. - 20. stoljeća"

U Klovićevim dvorima jučer je otvorena reprezentativna izložba "Ruske ikone 15. - 20. stoljeća" na kojoj je predstavljeno 105 umjetnina iz zbirki nekoliko ruskih muzeja koje svjedoče o bogatoj ruskoj duhovnoj kulturi i tradiciji.

vrijeme: 08.06.2010.
mjesto: Zagreb
url: http://www.galerijaklovic.hr/
Izložbu je otvorio ministar kulture Božo Biškupić istaknuvši kako je ona potvrda dobre suradnje dvije zemlje, te izrazivši želju za širenjem dubljih kulturnih veza Hrvatske i Rusije.

Podsjetio je također kako je ta atraktivna izložba svojevrsni uvod u zagrebačke Dane ruske duhovne kulture, koji će se na jesen nastaviti bogatim kulturnim događajima.

Posjetitelji izložbe vidjet će karakteristično blago Ruske federacije, čuvano u okvirima Ruske pravoslavne crkve. Osim ikona, predstavljena su i djela umjetničkog obrta u manastirima i liturgiji, kazala je ravnateljica Klovićevih dvora Vesna Kusin. Izlošci pokazuju povijesni razvoj i domene Kostromske škole.

Generalna direktorica Kostromskog muzeja Natalija Pavličkova istaknula je kako je riječ o posebnoj izložbi jer su ikone temelj nacionalne kulture i Ruske duhovnosti. Drži kako je taj projekt temelj za daljnju kulturnu suradnju dviju zemalja.

Na izložbi u Klovićevim dvorima je prikazana povijest razvoja ruske crkvene umjetnosti tijekom pet stoljeća, kroz zbirke Kostromskoga državnoga povijesno-arhitekturnog i umjetničkog muzeja, koji je zaštićeni nacionalni spomenik kuture, zatim iz muzeja manastira Svetog Trojstva u Kostromi, Jaroslavljskoga državnog muzeja te Dobrotvornog fonda "Muzej ruske ikone".

Izložba "Ruske ikone 15. - 20. stoljeća" se ne ograničava samo na likovnu umjetnost, iako je to najvažniji njezin dio, već predstavlja i druge liturgijske predmete koje su izradili tamošnji majstori, a sastavni su dio bogoslužja i hrama.

Skup je pozdravio i veleposlanik Ruske Federacije u Hrvatskoj Robert Markaryan, a otvorenju je bio nazočan i potpredsjednik hrvatske Vlade Slobodan Uzelac.

Izložba je ostvarena u suradnji s Državnim muzejom i izložbenim centrom ROSIZO iz Moskve te uz potporu Veleposlanstva Ruske Federacije u Zagrebu te hrvatskog i ruskog ministarstva kulture.

Izložba je otvorena do 18. srpnja.

(Hina)