Preskočite na glavni sadržaj

Premijera baleta "Don Quijote" Ludwiga Minkusa popraćena ovacijama

Balet "Don Quijote" skladatelja Ludwiga Minkusa, u koreografiji i režiji Patricka Armanda prema slavnom koreografu i baletnom majstoru Mariusu Petipau, pod ravnanjem Diana Tchobanova, premijerno je izveden u subotu u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, u kojemu je publika novu premijeru ispratila otvorenim pljeskom i ovacijama.

mjesto: HNK Zagreb
url: http://www.hnk.hr/
U naslovnoj ulozi Don Quijotea nastupio je Ilir Kerni, a u ulogu Sancha Panze tumačio je Benjamin Duran. Uloga Quitrije povjerena je Japanki Yuki Ebihari, uloga Basilija Georgeu Stanciu, uloga Lorenza Viorelu Dascalu, a Mercedes je tumačila Mirna Sporiš.

U ostalim ulogama nastupili su ostali prvaci Baleta zagrebačkog HNK - Pavla Mikolavčić, Petra Vargović, Andrej Barbanov, Dmitrij Timofejev i drugi.

Scenografiju potpisuje Dinka Jeričević, a kostimografiju Dženisa Pecotić i Emina Kušan. Oblikovatelj svjetla je Deni Šesnić, a baletne majstorice su bile Iraida Lukašova, Suzana Bačić i Irena Pasarić.
Radnja baleta temelji se na slavnom romanu španjolskog književnika Miguela de Cervantesa o bistrom vitezu Don Quijoteu. Prototip plemenitog viteza inspirirao je francuskog koreografa Mariusa Petipua i njemačkog skladatelja Ludwiga Minkusa koji su po njemu stvorili istoimeni balet u tri čina, čija je praizvedba bila u prosincu 1869. u Moskvi.

Balet zagrebačkog HNK priredit će do konca sezone nekoliko izvedbi s aliteracijama među baletnim prvacima i ansamblom.

(Hina)