Preskočite na glavni sadržaj

Muzej Mimara: otvorena izložba "Jajce - kraljevski grad"

Izložba "Jajce - kraljevski grad" svečano je u srijedu u Muzeju Mimara kako bi, rečeno je, taj grad - muzej na otvorenome i "kapiju istoka i zapada", približila građanima i posjetiteljima hrvatskoga glavnog grada te pridonijela obnovi kandidature Jajca za upis na Listu svjetske kulturne baština UNESCO-a.
vrijeme: 02.06.2010.
mjesto: Muzej Mimara, Zagreb
Nakon što je već predstavljena u središtu UNESCO-a u Parizu te u više europskih gradova, a prošle godine i diljem Švedske, izložba dolazi pred zagrebačku publiku zahvaljujući entuzijazmu organizatora - općine Jajce i Udruge Jajčana i prijatelja Jajca "Sveti Luka" iz Zagreba te gostoljubivosti domaćina - Muzeja Mimara.

Odlučnost organizatora koju su izrazili načelnik općine Jajce Nisvet Hrnjić i predsjednik zagrebačke udruge Jajčana Slavko Jelica da se Jajce ponovno kandidira poduprili su i ugledni uzvanici - predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić te veleposlanik Bosne i Hercegovine u Hrvatskoj Vladimir Raspudić.

Nakon što mu je načelnik Hrnjić uručio dar - grafiku Jajca, predsjednik Hrvatskoga sabora rekao je da se svijet treba upoznati s prirodnim ljepotama, kulturnim vrjednotama i bogatom poviješću toga jedinstvenog grada koji, istaknuo je, zaslužuje biti uvršten Listu UNESCO-a, a smješten je na susretištu dviju rijeka - Vrbasa i Plive.

Veleposlanik Raspudić izvijestio je da se sada intenzivira ponovna kandidatura Jajca za upis na Listu UNESCO-a koja je prošle godine privremeno povučena. Podsjetio je na neke događaje iz bogate povijesti Jajca koje se prvi put u pisanome dokumentu spominje 1396. uz ime vojvode Hrvoja Vukčića Hrvatinića. Jajce je i grad u kojemu je 1461.

okrunjen posljednji bosanski kralj Stjepan Tomašević, a u prošlome stoljeću - 1943. u njemu je održano Drugo zasjedanje AVNOJ-a i stvorena federalna država Jugoslavija.
Puno više podatka, kao i podatci o bogatoj kulturnoj, spomeničkoj i graditeljskoj baštini triju monoteističkih religija mogu se saznati na izloženim panoima.

U glazbenome dijelu programa nastupili su operni pjevači Sandra Bagarić i Željko Đidara te pijanist Darko Domitrović.

Izložba, koju je izražavajući zadovoljstvo što može biti domaćin takve izložbe otvorio ravnatelj Muzeja Mimara Tugomir Lukšić, moći će se razgledati do 13. lipnja.

(Hina)