Preskočite na glavni sadržaj

Rijeka: otvoren sajam knjiga "Kičma"

Treći riječki sajam knjiga i festival časopisa "Kičma" otvoren je jučer u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku.
vrijeme: 27.05.2010.
mjesto: Rijeka
url: http://kicma.net/
"Kičmu" organizira udruga "parNas" i nakladnička kuća "V.B.Z." . Programski partner je Gradska knjižnica Rijeka koja organizira dječji program.

Predstavljeno je stotinjak hrvatskih i inozemnih nakladnika s oko 8000 naslova koji će se nuditi sa sajamskim popustima i do 70 posto.

Sajam je zamišljen kao višednevna kulturna manifestacija koja u prvom redu promiče knjige, časopise i čitanje, stvara nove kulturne inicijative odnosno mijenja postojeće kulturne smjerove, omogućuje i potiče kulturnu suradnju, susrete i neposredan uvid u izdavačke programe. Posebnost ovoga sajma je festival časopisa koji će sastoji od kreativnih predstavljanja zanimljivih, posebnih i kvalitetnih časopisa kulturno-umjetničkog (književnost, film, glazba, strip, likovnost, arhitektura, dizajn) i aktivističkog (feminizam, alternativa) obilježja te prodaji tih časopisa.

Tijekom trajanja sajma do 2. lipnja svoja djela će predstaviti autori Miljenko Jergović, Ivana Bodrožić Simić, Predrag Lucić, Alojz Majetić, Goran Tribuson, Mirjana Krizmanić, Bruno Šimleša i Darko Macan, najavili su organizratori. U sklopu pjesničkog programa pjesnici Tonko Maroević, Branko Maleš i Ervin Jahić predstavit će neka od najznačajnijih domaćih pjesničkih imena poput Branimira Bošnjaka, Petra Gudelja, Ivana Rogića Nehajeva. Branko Mijić, Milorad Stojević, Robert Vrbnjak i Jelena Tondini zastupat će riječke autore.

Većina programa te izložba knjiga i časopisa odvijat će se u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku a dio programa "Kičme" bit će na drugim lokacijama u gradu kao što su kavana "Filodrammatica", Astronomski centar Rijeka i terasa kavane "Cont".

Večerašnjim otvaranjem "Kičme" Rijeka prvi put ima dva sajma knjiga koji se održavaju istovremeno. Naime, sajam "Bookfest" koji je otvoren jučer u velikom šatoru na Gatu Karoline riječke okuplja 40-tak nakladnika koji osobno predstavljaju svoja izdanja po uzoru na zagrebački "Interliber".

Veliki riječki tjedan knjige upotpunit će sutrašnje otvaranje "Profilove" multimedijalne knjižare na tri kata zgrade u u središtu grada.

(Hina)