Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljeno reizdanje Suvremenoga hrvatskog pjesništva Z. Mrkonjića

Reizdanje Suvremenoga hrvatskog pjesništva - Razdioba (1940-1970) i Novi tekstovi (1970-2010) autora Zvonimira Mrkonjića, objavljeno u nakladi V.B.Z., za koje je Mrkonjić dobio nagradu grada Zagreba, predstavljeno je jučer u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića.
mjesto: Knjižnica Bogdana Ogrizovića, Zagreb
 "Svatko tko je išta želio saznati o hrvatskoj poeziji morao je uzeti u ruke knjige Zvonimira Mrkonjića", rekao je urednik Ervin Jahić ističući da je upravo Suvremeno hrvatsko pjesništvo, objavljeno prvi put 1972., nedvojbeni klasik domaće književno-kritičke i teorijske misli kada je riječ o domaćem pjesništvu.

Također je podsjetio da je djelatna književna kritika sve vrijeme posezala za nekim od Mrkonjićevih prinosa ili ga je afirmirala, pa će, smatra, Suvremeno hrvatsko pjesništvo i dalje ostati stožerni kritičko-teorijski opis hrvatskog stiha.

Kako je rečeno, Mrkonjićeva studija gotovo je presudno utjecala na razumijevanje temeljnih tendencija u razvoju hrvatskoga pjesništva od 1940. do 1970. time što je zastupala tezu da pjesnički čin pokreće razdiobu trovrsnog iskustva: prostora, egzistencije i jezika.

"Mrkonjićev izbor pjesama napravljen je s namjerom da se detektira radijacija i važnost pjesnika, s jednom do tri pjesme", istaknuo je Jahić.

Povjerenje Mrkonjićevu izboru 106 karakterističnih pjesama i pjesnika iskazao je i akademik Tonko Maroević napominjući kako je ta antologija nastojala otkriti ranjiva mjesta hrvatske poezije i dati joj značenje, posebice zato što je bila često podcjenjivana i nedovoljno socijalno uvažavana.

Maroević je izrazio zadovoljstvo što, 40 godina nakon prvog "porinuća" knjige, ima priliku sudjelovati u predstavljanju njezina reizdanja, prilagođenoga jezično-stilskim mjerilima trenutka.

Autor je pak zahvalio svima što su sudjelovali u evociranju ideja knjige za koju se, rekao je, pokazalo da je potrebna kao vrsta zaglavnog kamena.

Stihove je čitao glumac Goran Matović.

Zvonimir Mrkonjić - pjesnik, esejist, književni kritičar, teatrolog i prevoditelj rođen je u Splitu 1938. godine.

(Hina)