Preskočite na glavni sadržaj

Crkva – Eurkaz & MSU

Predstava 'Crkva' redatelja Saše Božića, u sklopu programa Eurokaz u MSU-u, može se premijerno pogledati 21. i 22. svibnja. Reprize slijede od 26. do 29. svibnja. Predstava će biti izvedena i na Eurokazovom festivalu, 6. lipnja, u 20 sati.
vrijeme: 21.05.2010.
mjesto: Zagreb; Muzej suvremene umjetnosti, Avenija Dubrovnik 17
url: http://www.msu.hr
Predstava 'Crkva' nastala je kao slobodna adaptacija novog komada trenutno jedne od najzanimljivijih kazališnih autorica njujorške kazališne scene Young Jean Lee. Tekst se smatra autoričinim 'čudesnim', 'čudovišnim', najradikalnijim dramaturškim eksperimentom.

Predstava je strukturirana kao religijska ceremonija po modelu urbanog kršćanstva, dizajnirana da testira očekivanja kako ateista tako i vjernika. Koristeći glazbu, ples i propovijedanje, liberalni propovjednici kršćanstva, sa smislom za nadrealno, pokušavaju gledatelju još jednom ponuditi Boga kao izlaz iz pustoši suvremenosti. Crkva tematizira moć govorništva, neopterećujući se religioznim dubiozama, ali računajući s njima kao potencijalnim značenjskim reperima. Predstava se organizira kao bijesna tvrdnja pod egidom odmjerenog misnog slavlja koje počinje u potpunu mraku.

Činjenica da propovijedi i plesne točke izvode slijepi izvođači, poigrava se s unutarnjom simbolikom kršćanstva (duhovna sljepoća, vjernici koji progledaju u susretu s Božanskom svjetlošću), blizu smo tenziji u pitanjima institucionalne dogme, bogohulnosti u izvodima čudesnog.

Kazalište slijepih Novi život radi na klasičnim dramskim, inovativnim i modernističkim tekstovima i nudi drugačiju izvedbenu energiju, lomeći granice kazališnih predrasuda na svojim putovanjima u zemlji i inozemstvu. Kazalište je 1999. utemeljilo Međunarodni festival slijepih i slabovidnih: BIT, jedinstven u svjetskim razmjerima.

Eurokaz i Muzej suvremene umjetnosti ovim projektom sudjeluju u dokidanju dugotrajne izolacije samoprijegornog, otvorenog i umjetnički domišljenog kazališta.

Young Jean Lee studirala je na kalifornijskom sveučilištu Berkeley, gdje je diplomirala engleski jezik. Godine 2002. seli se u New York i počinje se baviti dramskim radom. Njeni komadi izvođeni su u kazalištima poput: The Kitchen, The Public Theater, P.S. 122, HERE Arts Center, The Ontological-Hysteric Theater.

Saša Božić kazališni je redatelj i plesni dramaturg. Surađuje s priznatim koreografima poput Isabele Schaad, Francesca Scavette, Martine Pisani, Dalije Aćin, Iztoka Kovača, dok u zemlji potpisuje dramaturgiju za nekoliko nagrađivanih predstava Zagrebačkog plesnog ansambla i kazališta Novi život. Ove sezone režirao je u Trešnji predstavu VIS Životinje, a u Teatru &td O prijateljstvu.

Adaptacija, režija i dramaturgija: Saša Božić
Izvode: Dajana Biondić, Anita Matković, Ivana Starčević, Marko Makovičić, Vojin Perić Scenski pokret: Ksenija Zec
Zvuk i izbor glazbe: Damir Šimunović
Kostimi: Zdravka Ivandija
Glazbeni suradnik i vođa zbora: Matija Antolić