Preskočite na glavni sadržaj

Transformacija stvarnosti – izložba u Puli

Skupna izložba 'Transformacija stvarnosti' otvara se u petak, 21. svibnja 2010., s početkom u 20 sati, u MMC-u Luka, Pula. Radovi se mogu razgledati do 3. lipnja.
vrijeme: 21.05.2010. 20,00
mjesto: Pula; MMC Luka, Istarska 30
url: http://www.mmcluka.hr
'Dok promatramo radove šestero mladih umjetnika – Snježane Ban, Natalije Škalić, Josipe Štefanec, Ivana Tudeka, Ive Vraneković i Ivane Vulić – okupljene pod zajedničkim nazivom 'Transformacija stvarnosti', najprije nam se nameće pitanje što to stvarnost uopće jest. Rekli bismo kako danas ne postoji ništa konkretnije, a istodobno i relativnije od stvarnosti. Živimo u svijetu lažnih senzacija i virtualnih podražaja, a granice između racionalnog i intuitivnog, proživljenog i izmaštanog, nerijetko su varljive, fatalne, a katkada i opasne.


Josipa Štefanec

Umjetničko djelo može biti ključ za dešifriranje stvarnosti. Još je Conrad Fiedler na određeni način poistovjetio umjetnost i spoznaju. Ali, umjetnost nas također može - nerijetko čak i nastoji - prevariti i odvesti na krivi put. U tom slučaju govorimo o intelektualnoj i lucidnoj igri, u kojoj simbole uvijek valja stavljati u njihove individualne kontekste. Bilo kakva težnja k objektivnosti predstavljala bi pogubnu iluziju; nužno je prilagoditi se carstvu subjektivnosti.

Izloženi radovi mladih umjetnika formalno su i medijski izrazito raznorodni. Pa ipak, svi oni nešto istražuju, propituju i mijenjaju. Za to nešto teško je pronaći prikladniji pojam od stvarnosti. Ali, u galerijskom prostoru sada postoji šest različitih stvarnosti, od kojih svaka čini zaseban svijet za sebe.' Vanja Babić