Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljena knjiga 'Arhitektonika pape Siksta V.' A. Mutnjakovića

Knjiga akademika Andrije Mutnjakovića 'Arhitektonika pape Siksta V. - Arhitectonics of pope Sixtus V' predstavljena je u knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) u Zagrebu.
vrijeme: 18.05.2010.
O knjizi, u kojoj je detaljno i dokumentirano obrađeno podrijetlo pape Siksta V. i njegov arhitektonsko-urbanistički opus, govorili su mons. Ivan Golub, akademik Velimir Neidhardt i autor Andrija Mutnjaković te u ime nakladnika 'Art studija Azinović' Mirko Azinović.

'Papa Siksto V. htio je izgraditi Rim kao metropolu svijeta, a između ostaloga obnovio je i oko 120 crkava', rekao je mons. Golub, dodajući kako je izgradio samo jednu crkvu - hrvatsku crkvu sv. Jeronima i kaptol pokraj nje.

Napomenuo je također kako je Sikstov pranećak Francesco Peretti u sporu oko prava na kardinalski naslov crkve sv. Jeronima na sudu istaknuo kako pravo na taj naslov imaju i Hrvati rođeni izvan Hrvatske koji znaju hrvatski jezik.

'U sudskim dokumentima nalazi se i izjava o tomu kako je otac pape Siksta V. bio Hrvat, koji je došao s one strane Jadrana, tu se oženio i rodio Siksta', podsjetio je Golub ističući da je Siksto u kardinalski zbor odabrao sve Talijane i jednoga Hrvata - Ivana Draškovića Croatu.

Istaknuo je i kako autor knjige s pravom navodi da je Siksto V. bio prvi moderni urbanist koji je utisnuo pečat gradu Rimu te da je bio genijalni graditelj Crkve i grada Rima. Neidhardt smatra kako Mutnjaković, unatoč gledanju na univerzalno, ima istančan osjećaj i za regionalne probleme te odnos prema tradiciji.

'U knjizi piše o stvaranju identiteta novovjekovnoga grada', rekao je, dodajući kako je riječ i o začetcima koncepcije novovjekovlja hrvatskoga grada. Po Mutnjakovićevim riječima, Papa Siksto V. nadahnjivao se djelima Franje Petrića, Luciana Vranjanina Laurane i Šibenčanina Bonifacija Natale.

'Siksto je slijedio koncepciju Petrićeva 'Sretnoga grada', rekao je i ocijenio kako ima neka čudna veza između Hrvata i grada. Knjigu je objavljena u sunakladništvu Art studija Azinovića i HAZU-a.

Arhitekt Andrija Mutnjaković rođen je u Osijeku. Dobitnik je nagrade Vladimir Nazor za životno djelo. Objavio je više knjiga, među kojima je i 'Endemska arhitektura'.

(Hina)