Preskočite na glavni sadržaj

Josip Zanki – izložba u Rovinju

Izložba Josipa Zankija otvara se u utorak, 18. svibnja, u 20 sati, u maloj galeriji rovinjskog Zavičajnog muzeja. Ovom izložbom Josip Zanki predstavlja likovnoj publici svoje slike izložba-ambijent 'Oltar'.
vrijeme: 18.05.2010. 20,00
mjesto: Los Angeles, USA
url: http://www.muzej-rovinj.com
Predstavlja se sjajno strukturiranim i precizno razrađenim, ali i poetskim konceptom predstavljanja onoga što - po njegovim iskustvima i uvjerenjima - boravi u zaboravljenim zakucima još nedirnuta velebitskog krajolika, a to uvjerenje komprimira u jasnu, čvrstu i sugestivnu vizualnost. Vodi nas u bajkovite šumske krajolike, mitska mjesta, netaknute i još nenaseljene planinske krajolike strmovitih padina Velebita, u bespuća vilinskog svijeta, gdje sve funkcionira po svome, vlastitom logikom, u predjele u čiju stvarnost on vjeruje, a koju ćemo mi prihvatiti otvorena srca ili s rezervom.


Zanki se i ovom prigodom potvrđuje kao autor koji uspješno i na plastički atraktivan način operira s pojavnostima iskustava i predstavljanjima vidljivih i nevidljivih posljedica iskustva i iskustvenosti.

Josip Zanki rođen je 1969. godine u Zadru. Odrastao je u selu Privlaka, sjeverozapadno od Zadra, u ribarsko-zemljoradničkoj obitelji. Srednju školu Juraj Baraković završio je 1987. godine u Zadru. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi profesora Miroslava Šuteja, diplomirao je 1994. godine s temom iz teorije Misticizam u umjetničkoj praksi J. Beuysa, i eksperimentalnim grafičkim ciklusom 'Machine nuove' remakeom na istraživanja renesansnog znanstvenika Fausta Vrančića. Vrlo rano se počeo baviti arheološkim iskopavanjima te posjeduje kolekciju od 200 predmeta iz razdoblja prahistorije, antike i srednjeg vijeka.

Josip Zanki javno djeluje od 1986. godine na područjima grafike, video arta, instalacije i performansa. Do sada je izlagao na više od 200 grupnih i 50 samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu.