izložba

140 godina organiziranog turizma u Hvaru


vrijeme: 14.05.2009. - 18.06.2009.20,00
mjesto: Opatija; Hrvatski muzej turizma, Park Angiolina 1
organizator: Hrvatski muzej turizma / Muzejom hvarske baštine

Povodom Međunarodnog dana muzeja, čija je ovogodišnja tema 'Muzeji i turizam', Hrvatski muzej turizma u Opatiji, u četvrtak, 14. svibnja, u 20 sati, otvara izložbu pod nazivom '140 godina organiziranog turizma u Hvaru'. Izložba traje do 18. lipnja.

Hvar danas predstavlja moderan turistički grad, a turizam njegovo temeljno obilježje, od fizičkog ugođaja, kolorita, mirisa i zvukova, pa do turističke uljudnosti njegovih stanovnika. Ovom se izložbom javnosti predstavljaju početci organiziranog turizma, koji sežu u 1868. godinu, kada je grupa uglednih Hvarana, predvođena tadašnjim biskupom Jurjem Dubokovićem, utemeljila  

Higijeničko društvo Hvar - prvo profesionalno turističko udruženje u onodobnoj Europi. Društvo je poticalo i pratilo razvoj turizma, utrlo mu put kao najvažnijoj gospodarskoj grani toga grada, sada svjetski poznatog turističkog odredišta, kojeg posjećuju najzahtjevniji posjetitelji iz cijelog svijeta.

Više od sto četrdeset godina neprekidnog turističkog razvitka Hvara prilika je da se prisjetimo kako se stvarao i oblikovao turistički mit Hvara, da se upoznamo s ljudima, koji su u tome sudjelovali, ali isto tako da ukažemo na tegobe i napore koji su pratili ostvarenje suvremene slike Hvara.

(I.P., 14.05.2009)