x ostalo

Otvoren Državni arhiv za Međimurje


vrijeme: 04.05.2009.
mjesto: Štrigova

Ministar kulture Božo Biškupić otvorio je danas u Štrigovi Državni arhiv za Međimurje koji se prostire na više od tisuću metara četvornih, a arhivska građa je raspoređena u 255 fondova.

Državni arhiv za Međimurje osnovan je odredbom Vlade 1. veljače 2007.

Otvorenje Državnog arhiva za Međimurje u Štrigovi velik je događaj za arhivski sustav Hrvatske. Taj arhiv, osim što čuva sjećanja ljudi toga kraja, čuva i nacionalni identitet te omogućuje suradnju sa susjedima budući da je dio arhivske građe u susjednoj Sloveniji i Mađarskoj, rekao je prigodom otvorenja ministar Biškupić.

Istaknuo je kako nakon Međimurja preostaje još samo otvoriti arhiv u Virovitici, čime bi cijela Hrvatska bila pokrivena uredima Državnog arhiva, pri čemu je arhivski sustav u Hrvatskoj ocijenio vrlo dobrim.

Vlada Republike Hrvatske uložila je u obnovu zgrade Državnog arhiva u Štrigovi dva milijuna i 600 tisuća kuna, a ministar Biškupić danas je u ime Ministarstva za potrebe ureda darovao kombi.

Međimurski župan Josip Posavec istaknuo je simboliku ureda u neposrednoj blizini državne granice sa Slovenijom, a građa koja je u njemu pohranjena dokazuje kako je Međimurje oduvijek bilo i bit će dio Hrvatske.

Najstariji dokument u arhivu datira iz polovice 18. stoljeća. (Hina)

 

(R.P.B., 04.05.2009)