izložba

Atletić i Hoyka dobitnici Nagrade 'Tošo Dabac' za 2008. godinu


vrijeme: 28.04.2009. - 09.05.2009.19,30
mjesto: Zagreb; Galerija Fotokluba Zagreb, Ilica 29/3
organizator: Fotoklub Zagreb

U Galeriji Fotokluba Zagreb, u utorak, 28. travnja, u 19,30 sati, otvaraju se izložbe fotografija dobitnika nagrade Tošo Dabac za 2008 - Zvonimira Atletića i Damira Hoyke. Tom prigodom će ovogodišnjim laureatima biti uručene nagrade. Izložbe su otvorene do 9. svibnja.

'Izbor najzaslužnijih između deset kandidata obavio je peteročlani žiri Fotokluba Zagreb u sastavu: Vinko Šebrek, predsjednik, Vladko Lozić, tajnik, i članovi: Boris Golub, prof. dr. Miljenko Marotti i dr. Ivo Pedišić, a njihovu odluku je potvrdila Skupština Fotokluba Zagreb na svom redovitom zasjedanju početkom ožujka ove godine.

Nagradu 'Tošo Dabac' utemeljio je Fotoklub Zagreb 1975. godine kao priznanje pojedincima za uspješnu fotografsku djelatnost u dužem vremenskom razdoblju, te se dodjeljuje i kao godišnja nagrada i kao nagrada za dugogodišnji rad i djelovanje.

Nagrada se dodjeljuje pojedincima po principima njihove kreativnosti, originalnosti, djelatnosti i potencijala za izvanredna dostignuća iz područja fotografskog stvaralaštva i osobit doprinos razvoju i promicanju fotografske djelatnosti i fotografske umjetnosti.

Nagrada ima za cilj i promocije iznimno kreativnih fotografskih umjetnika i djelatnika u Fotoklubu Zagreb i fotoumjetnika u Hrvatskoj, koji su i dalje spremni  da svojim znanjem, iskustvom, odvažnošću i  neobičnom energijom daju još više na razvoju i promicanju fotografske djelatnosti, fotografskog amaterizma i fotografske umjetnosti.

Zvonimir Atletić, poznati je zagrebački fotograf i fotoreporter. Član je Upravnog odbora Fotokluba Zagreb i samozatajni djelatnik, pokretač i promicatelj mnogih djelatnosti ove naše najstarije i najaktivnije fotografske amaterske udruge.. Fotografijom se bavi od rane mladosti, a profesionalno od 1976. godine. Član je Udruženja likovnih umjetnika primijenjene umjetnosti Hrvatske i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika.

Svoje radove objavljuje u mnogim časopisima, a među njima su i Vjesnik, Večernji list, Danas, Glas Koncila itd. Još od 1975. Izlaže u matičnom klubu, Zagrebu i Hrvatskoj, te diljem svijeta, pa  su njegove izložbe ostavile zanimljivu putanju na karti svijeta: od Hrvatske, preko Češke, Italije, Francuske, Poljske, Rumunjske, Slovenije, do Brazila i Indonezije.


Damir Hoyka, rođen je 1967. godine u Brežicama u Sloveniji. Fotografsku naobrazbu stjecao u Hrvatskoj i u inozemnim sveučilištima. Od 1991. godine ima status slobodnog umjetnika. Danas jedan od najpoznatijih hrvatskih umjetničkih i modnih fotografa, koji već punih 25 godina svojom darovitošću, inovativnošću i entuzijazmom plijeni pozornost fotografske umjetničke javnosti. Gorljivo se zauzima za razvoj fotografskog obrazovanja, poglavito preko svog poznatog fotoseminara FOTOSOFIA, kojeg ove godine organizira po treći put kako bi svoje znanje o fotografiji prenio mlađim generacijama.

Damir Hoyka je svoje radove izlagao na brojnim samostalnim i skupnim izložbama fotografije i objavljivao u časopisima i forumima. Dobitnik je mnogih nagrada i priznanja u zemlji i u inozemstvu, a najdraže su mu: Nagrada na Internacionalnom salonu fotografije u Tokiju i ovogodišnja – Nagrada Tošo Dabac.' Vinko Šebrek

Katalog

(I.P., 27.04.2009)