nagrada

Davor Špišić dobitnik prve nagrade 'Marin Držić'


vrijeme: 03.04.2009.
mjesto: Zagreb

Prvu Nagradu za dramsko djelo 'Marin Držić' za 2008. Ministarstva kulture dobio je osječki prozaik i dramatičar Davor Špišić za dramu 'Alabama', objavio je ministar kulture Božo Biškupić na današnjoj konferenciji za novinare.

Junaci snažne i dojmljive Špišićeve drame članovi su tipične obitelji njegova rodnoga grada, razorene i izložene surovostima poraća i vulgarnog kapitalizma, stoji u obrazloženju Stručnog povjerenstva.

Drugu nagradu ravnopravno dijele Damir Petričević za tekst 'Prolaznici', koji je 'jedinstveni spomenik i hommage Osijeku' i Slobodan Šnajder za 'duhovitu i dovitljivu' komediju 'Kako je Dunda spasila domovinu'.

Dodijeljene su tri ravnopravne treće nagrade - Miri Gavranu za 'razigranu monodramu' o suvremenom hrvatskom kazalištu i njegovim problemima 'Najluđa predstava na svijetu', Nenadu Staziću za 'precizno i virtuozno napisanu' komediju o hrvatskoj urbanoj sredini 'Otac tuđe djece' i Yvesu-Alexandreu Tripkoviću za djelo 'Krizantema', koje 'našem teatru i dramskoj književnosti donosi izuzetno poželjno osvježenje'.

Ove godine prva nagrada je 40 tisuća kuna, što je deset tisuća kuna više u odnosu na prošlu godinu, rekao je Biškupić, dodavši da se, osim pisaca, stimuliraju i izvedbe nagrađenih djela te postoji mogućnost da se krene s njihovim obveznim publiciranjem. Premda je štedna godina, nećemo odustati od tog projekta jer se njime podupire i kazališna mreža izvan velikih gradova, istaknuo je.

Druga nagrada je 30 tisuća kuna, a treća 20 tisuća. Ministarstvo sufinancira scensko postavljanje prvonagrađenog teksta sa 50 tisuća kuna, drugonagrađenog sa 30 tisuća, a trećenagrađenog sa 15 tisuća kuna. Od 1994. postavljeno je 39 tekstova, a u tekućoj sezoni zasad šest.

Svečana dodjela održat će se na otvorenju 19. Marulićevih dana, 21. travnja u Splitu, a predviđeno je i javno čitanje nagrađenih tekstova tijekom festivala te razgovor s njihovim autorima.

U Splitu će se 27. travnja održati i sastanak s ravnateljima i intendantima hrvatskih kazališta, na kojem će se govoriti o projektu 'Noć kazališta', kazališna verzija popularne 'Noći muzeja'.

Stručno povjerenstvo (Boris B. Hrovat, Branka Cvitković i Nino Škrabe) izabrali su nagrađene između 46 prijavljenih tekstova. Kao ovogodišnju osobitost izdvojili su kvalitativno i kvantitativno jačanje komediografske produkcije.(Hina)


 

(R.P.B., 03.04.2009)