predstavljanje, novo izdanje

Arheologija i turizam u Hrvatskoj - predstavljanje knjige


vrijeme: 02.04.2009. 16,30
mjesto: Zagreb; Zagrebački velesajam, Paviljon 6
organizator: Arheološki muzej u Zagrebu / Hrvatska gospodarska komora

Predstavljanje knjige 'Arheologija i turizam u Hrvatskoj' organizira se u četvrtak, 2. travnja, na Međunarodnom sajmu CroTour, na Zagrebačkom velesajmu, s početkom u 16,30 sati. Knjigu će predstaviti Ante Rendić-Miočević, ravnatelj AMZ, Vesna Girardi Jurkić, voditeljica Međunarodnog istraživačkog centra Brijuni-Medulin te Goranka Horjan, ravnateljica MHZ.


Knjiga 'Arheologija i turizam u Hrvatskoj', uz istoimenu izložbu u Arheološkom muzeju u Zagrebu, predstavlja jedinstveno nastojanje voditelja projekta, Sanjina Mihelića i suradnika, da se objedine arheološke znamenitosti Hrvatske, u njihovoj potencijalnoj funkciji turističkog resursa, obraćajući pažnju na elemente zaštite arheološkog nasljeđa i koristi koje za nju iz toga proizlaze.

Posebno je inetersantan dio knjige/vodiča koji se bavi oživljenom povijesti, koji nudi pregled nekih od najpoznatijih i najzanimljivijih manifestacija koje crpe svoje nadahnuće na arheološkim i povijesnim zasadama. Među njima su uspješni Dani Andautonije, Rapska fjera, Deset dana Diolekcijana, te svakako Viteški turnir u Gornjoj Stubici o kojem će nešto više reći gđa. Goranka Horjan, ravnateljica Muzeja Hrvatskog Zagorja.

Koncipirana kao luksuzna i bogato ilustrirana publikacija, ova je knjiga, s jedne strane, zanimljivo štivo za širu javnost i zainteresirane turiste, a s druge strane predstavlja svojevrsni izvor ideja za turističke djelatnike i arheologe, odnosno priručnik za pripremu programa koji objedinjuju arheologiju i turizam.

Djelovanje Arheološkog muzeja u Zagrebu u okviru rada Zajednice kulturnog turizma Hrvatske gospodarske komore, prepoznato je po izuzetno kvalitetnim projektima ostvarivanja partnerstva turizma i kulture.

(I.P., 02.04.2009)