izložba

Vodič o 'beštijama' ove subote u Križevcima


vrijeme: 14.03.2009. 20,00
mjesto: Križevci
organizator: Udruga K.V.A.R.K. / Udruga P.O.I.N.T.

'Hodočasnici za bestijarijem', kako su se prozvali Jesper Hedegaard Petersen i Bernard Čović, na izložbi 'Vodič kroz fantastični bestijarij Europe i Hrvatske' u Križevcima će predstaviti što su vidjeli, čuli, zabilježili, na svojem biciklističkom putovanju od Hrvatske kroz Mađarsku, Slovačku, Češku, Austriju, Njemačku i Dansku, sudjelujući u jedinstvenom umjetničko-avanturističkom projektu. 'Vodič' se prikazuje u subotu, 14. ožujka, od 20 sati, u sklopu 5. Culture Shock Festivala. Ulaz je slobodan.

Oni su dvojica prijatelja, jedan 33-godišnji Danas a drugi 30-godišnji Hrvat. Lanjskog ljeta 'biciklirali' su zemljama srednje Europe, prešavši 3000 km. Hvatali su zvijeri. Ne bilo kakve već one na crkvama, starim kućama, mostovima, tornjevima... Fotografirali su, snimali video i zvuk. Zašto? Da bi napravili Vodič.

Bestijarij je naziv za prikaz često mitskih bića i životinjskih stvorenja na arhitektonskim zdanjima, česti dekorativni element u arhitekturi zemalja srednje i sjeverne Europe. Dvojica umjetnika će u križevačkom Klubu kulture prikazati fotografije i video i zvučne snimke, proizvode svojeg doprinosa projektu autora Željka Zorice i producenture zagrebačkog Studija Artless.


Izložba i multimedijalni događaj 'Vodič kroz fantastični bestijarij Europe i Hrvatske - vodič kroz povijesne i kulturološke spone Hrvatske i zemalja Europske unije' drugo je zbivanje izlagačkog tipa na festivalu Culture Shock, a u sklopu izložbe bit će prikazane i neke križevačke 'beštije'. Križevačko izdanje nastavak je iznimno posjećene prošlojesenske zagrebačke izložbe.

U sklopu izložbe, za ugodnu glazbenu pozadinu biti će zadužen Tomislav Rabadžija, koji će slušaonicom 'RoboticDance: Kraftwerk All Night Long' prošarati opusom kultnih njemačkih electro pionira Kraftwerk, koje ćete ove godine imati prilike vidjeti i na T-Mobile INmusic festivalu. Ulaz slobodan.

(I.P., 12.03.2009)