predstava

Zagreb: jubilarna 50. izvedba 'Hasanaginice'


vrijeme: 14.03.2009. 19,30 h
mjesto: Zagreb, HNK, Trg maršala Tita 15

Jubilarna 50. izvedba 'Hasanaginice', dramske predstave zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta (HNK), bit će izvedena 14. ožujka u HNK. Predstavu, rađenu po istoimenom djelu Milana Ogrizovića, režirao je Mustafa Nadarević, koji ujedno glumi Hasanagu, naslovnu ulogu u predstavi.

Predstava je premijerno izvedena 21. travnja 2006. Scenografkinja je Slavica Radović, kostimografkinja Diana Kosec-Bourek, dramaturginja Lada Kaštelan, skladatelj Ljupčo Konstantinov, a oblikovatelj svjetla Zoran Mihanović.

U predstavi nastupaju Alma Prica (Hasanaginica), Mustafa Nadarević (Hasanaga), Marija Kohn (Hasanagina majka), Siniša Popović (Beg Pintorović) te Milan Pleština, Leona Paraminski, Olga Pakalović, Vanja Drach, Ivo Gregurević, Ivan Brkić, Nikša Kušelj, Dušan Gojić.

Na 14. festivalu glumca Alma Prica dobila je nagradu kao najbolja glumica za ulogu Hasanaginice, a Mustafa Nadarević kao najbolji glumac za ulogu Hasanage. Predstava je dobila i nagradu publike te nagradu za najbolje kostime na Marulićevim danima, a Nadarević je za nju dobio nagradu 'Tito Strozzi'.

Hasanaginica, prozna drama Milana Ogrizovića, ishodišni je tekst na temelju kojeg je glumac i redatelj Mustafa Nadarević napisao svoju inačicu slavne balade (zapisane 1774.) o sudbini žene turskog age. Priča je stavljena u izvanvremenski okvir. Nadarevićeva 'Hasanaginica' govori o bazaru, Hasanaginu domu, Hasanaginičinoj ljubavi i ponosu, a u priči se isprepleću dva razdoblja, sadašnje i Hasanagino vrijeme, povezujući ljudske sudbine u tijeku vremena. (Hina)

 

(R.P.B., 10.03.2009)