festival

5. Culture Shock Festival u Križevcima


vrijeme: 26.02.2009. - 02.04.2009.
mjesto: Križevci, Klub kulture, Mažuranićev trg 1

Ovogodišnji Culture Shock Festival, peto izdanje međunarodnog kulturno-obrazovnog festivala koji se održava u Klubu kulture i drugim lokacijama u Križevcima, počinje 26. veljače i trajat će do 2. travnja. U tom razdoblju će svojoj publici ponuditi tridesetak kulturno-umjetničkih, popularno-znanstvenih i društveno-zabavnih događaja; od koncerata, izložbi, predstava i tribina do projekcija, slušaonica, performansa i radionica.

U četvrtak, 26. veljače, program otvara intrigantna tribina karizmatičnog Tomislava Budaka, pod nazivom 'Čovjek kao multidimenzionalno biće', dok petak donosi hvaljenu kazališnu predstavu 'E, moj sokole' s legendarnim Duškom Valentićem, uz kasniji koncert križevačkog mladog tamburaškog sastava 'Debitanti'.

Subota, 28. veljače, je rezervirana za intrigantno-intimnu foto-izložbu 'Fragmenti' akademske umjetnice Željke Gradski-Galić, dok će glazbeni ugođaj subotnje festivalske groznice upotpuniti mladi DJ Zoki Vrabec.

Više o ideji i povijesti festivala: 


Izraz culture shock predstavlja osjećaj zbunjenosti i nesigurnosti, pa i nemira, koji se pojavljuje kod ljudi izloženih nepoznatom obliku kulture ili socijalnom okruženju na koje nisu navikli. Taj antropološki pojam prvi je put uveden 1954. godine, a novija istraživanja govore da kulturološki šok ima mnoge pozitivne učinke na ljude, poput povećanja vlastite učinkovitosti i unapređivanja motivacije. Culture Shock Festival iz godine u godinu radi na inovativnom pristupu približavanja najrazličitijih oblika kulture novim generacijama, kako bi i oni u tome pronašli svoje kreativno i potpuno shvaćanje sredine i vremena u kojem žive.

Culture Shock Festival je kulturno-obrazovni projekt dviju križevačkih neprofitnih udruga - K.V.A.R.K. i P.O.I.N.T., održan prvi puta 2005. godine. Culture Shock je međunarodno ime za projekt kojem hrvatska inačica glasi Kulturšok. Komplementarnim područjima djelovanja, ove dvije udruge zajedničkim snagama tijekom jednog kalendarskog mjeseca u godini nude lokalnoj zajednici besplatne i uzbudljive  sadržaje i aktivnosti iz područja nezavisne kulture i suvremene umjetnosti, izvaninstitucionalnog obrazovanja, glazbe, znanosti, tehnologije i novih medija.Pomalo pretencioznim nazivom festivala organizatori žele upravo istaknuti potrebu za svojevrsnim šokom, buđenjem iz zimskog sna tmurne svakodnevnice i pasivnog tradicionalizma, za pozitivnim šokom kojim će građani reagirati na ponuđene sadržaje, što će rezultirati njihovom željom za trajnijim kulturnim angažmanom u svrhu poboljšanja kvalitete života. I u 2009. godini festival će se održati u ožujku, između fašničke veljače i travnja, mjeseca u kojem se obilježava Dan Grada Križevaca. Pozitivan trend i kontinuitet mjesečnog festivala, pozitivno prihvaćenog od građana i medija, želi se održati te unaprijediti, uz stalni pozitivan pomak u kvaliteti ponude i buđenje aktivizma.


Detaljan program festivala bit će objavljen na www.c-shock.org.

Organizatori festivala su križevačke udruge K.V.A.R.K. i P.O.I.N.T.
(R.P.B., 24.02.2009)