natječaj

'Flash and Thunder' – natječaj za Flash umjetnost


prijava: 2.3.2009..

Cinematheque - streaming media project environments ove godine organizira natječaj Flash and Thunder za umjetničke radove koji se baziraju na Flash programu. Prijave se primaju do 2. ožujka, a sudjelovatimogu radovi nastali nakon 2000.

Od početka popularnosti Interneta 90-ih godina 20. st. program Flash, kojeg je na početku razvijala i pripremala Macromedia, a sad ga posjeduje Adobe, predstavlja razvojni okoliš koji se bazira na vektoru koji omogućuje stvaratelju da kombinira različite medije i razvija vektorski bazirane animacije posebno za Internet. swf data file extension postao je standard za online i offline animaciju, a Flash video i its .flv file format znači videostreaming na netu.

Od samog početka Interneta umjetnici su ga koristili za umjetničke svrhe, jednako kao i software-e, osobito Flash zbog njegove intuitivne upotrebe. On je postao jedan od najpopularnijih Internet alata za kompjuterske animacije i interaktivne aplikacije kao npr. igre. Umjetnička djela koja se baziraju na Flash-u sudjeluju na medijskim festivalima, čak se organiziraju i festivali koji su namijenjeni isključivo Flash filmovima.

Nakon što je Cinematheque - streaming media environments 2007. istražio mogućnosti Quicktime-a kao umjetničkog medija na sveobuhvatnoj izložbi 'Slowtime? Quicktime kao umjetnički medij', ove je godine vrijeme da se istraže potencijali Flash-a.

Više

(I.P., 12.01.2009)

Tagovi: net art, Flash