smotra, revija

26. riječki karneval


vrijeme: 17.01.2009. - 25.02.2009.
mjesto: Rijeka
organizator: Turistička zajednica Grada Rijeke

Na konferenciji za medije u salonu Grada Rijeke predstavljen je program 26. riječkog karnevala koji ove godine traje pet tjedana i to od 17. siječnja do 25. veljače. Okosnicu programa i ove godine čine tradicionalna događanja poput Izbora kraljice Riječkog karnevala (23.1.), Dječje karnevalske povorke (14.2.) te Međunarodne karnevalske povorke (22.2.).

Tom prilikom gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel istaknuo je kako je Riječki karneval manifestacija po kojoj je Rijeka prepoznatljiva te čini dio identiteta Rijeke i cijelog ovog kraja. Karneval je ono nešto po čemu smo drugačiji i originalni, istaknuo je Obersnel. Sigurno je da niti jedna druga manifestacije ne može na Korzo privući toliko velik broj gledatelja, zaključio je riječki gradonačelnik pa se mogu nadati da će, uz dobro vrijeme, i ove godine Karneval pratiti i do sto tisuća gledatelja. Najavio je da će, kao i svih prethodnih godina u petak, 23. siječnja dragovoljno ključ grada predati karnevalskom gradonačelniku – meštru Toniju kojem želi puno uspjeha u izboru svoje nove kraljice, puno dobrih maski i puno dobrih karnevalskih grupa. Uputio je i poziv svima da sudjeluju u Međunarodnom riječkom karnevalu u maskama i kostimima ili  u publici.

Direktor Turističke zajednice Grada Rijeke Petar Škarpa predstavio je ovogodišnji program te je naglasio važnost pratećih programa u organizaciji udruga, karnevalskih grupa i pojedinaca koji čine Riječki karneval jednim od najvećih u ovom dijelu Europe. Među ovogodišnjim pratećim programima svakako treba istaknuti Carnival Snowboard Session, Maškarani auto-rally Pariz – Bakar, Carnival Party, karnevalske balove itd.

Budući gradonačelnik Rijeke, Meštar Toni, najavio je podizanje karnevalske zastave na Krimeji u subotu, 17. siječnja, u 15 sati, čime će se službeno i označiti početak maškaranog ludila u gradu na Riječini.

Cjelokupni program 26. Riječkog karnevala objavljen je na www.ri-karneval.com.hr.

Na fotografiji: Petar Škarpa, Mirjana Klausberger, Vojko Obersnel, Ivana Orlić, Meštar Toni


(R.P.B., 12.01.2009)