Profesor dr. Radovan Ivančevi


 …. Kad bih barem mogao živjeti 150 godina i ostvariti sve projekte, zamisli i težnje….

                                                 Profesor dr. Radovan Ivančević, prosinac 2003.godine

 

Prof. dr. Radovan Ivančević
Profesor Radovan Ivančević bio je i ostat će institucija u povijesti umjetnosti. Njegov zadnji zapis zabilježen u kompjuteru dokazuje da je išao u korak s vremenom i u svom radu uveliko koristio modernu tehnologiju. Naučio nas je da se ne smijemo sramiti neznanja već trebamo biti radoznalog, istraživačkog duha, te iskoristiti sve potencijale mozga kako bi se obogatio njegov sadržaj. Nikada neću zaboraviti njegove riječi u društvu povjesničara umjetnosti kada nas je podsjetio na najveće bogatstvo koje posjedujemo:"…mozak, čiju vrijednost je i priroda prepoznala, pa ga je smjestila u koštani relikvijar…"

 

Njegove način razmišljanja i retorika, rad i pojava (prepoznatljiva leptir mašna) govore o genijalnosti i intelektualnoj snazi uma, te odnosu spram života i struke. Kako su se prije mene već mnogi očitovali o radu i životu dragog nam profesora želja mi je navesti trenutke koji su mene obogatili za nezaboravna sjećanja, savjete i riječi.

Kada me profesor Radovan Ivančević pozvao na suradnju, upozorio me je da se radi o opsežnom projektu koji zahtjeva poznavanje suvremene tehnologije: kompjutera. U tom trenutku sjetila sam se njegovih riječi još iz studentskih dana:.."Ljudsko polazište trebalo bi biti : znam, da ništa ne znam.. ", ohrabrena tim sjećanjem započela sam suradnju na jednom od zadnjih profesorovih projekata – Culturenetu.

Projekt Culturenet- hr likovna umjetnost, spojio je dva njegova nastojanja. Kao prvo svijet moderne tehnologije omogućuje ljudima željnim znanja da "klikom miša" najbrže dođu do informacija. Drugi zadatak projekta je pomoću interneta promovirati hrvatsku kulturnu baštinu koja u evropskoj i svjetskoj povijesti umjetnosti ne zauzima mjesto koje zaslužuje. Profesor je zato naglašavao potrebu da se uz hrvatski tekst usporedno valja raditi na engleskom. Bio je pun energije i novih zamisli. Naš posljednji susret i dogovor u svezi Cultureneta bio je tik prije Badnjaka, kada mi je trebao predati fotografije i tekst. Dok je sjedio za kompjuterom, sjećam se problema u prijenosu teksta, ali ga to unatoč bolesti nije spriječilo da uz malu ljutnju nastavi rad i ustrajnošću nadvlada tehnologiju i uspješno završi zadatak... Takav je bio naš profesor, ustrajan u svojim ciljevima i borbi s neznanjem, lijenošću i neprofesionalizmom … Pa iako je ta borba s vjetrenjačama ponekad izgledala uzaludna, njegov život i rad dokazuju suprotno. Ime: Profesor Radovan Ivančević označava razdoblje, rad i instituciju unutar hrvatske kulturne baštine.

Projekt Culturenet –hrvatske likovne umjetnosti nastavit će rad prema njegovim željama, zamislima i u njegovom duhu. Jer kako može stranac zavoljeti našu bogatu kulturno umjetničku baštinu ako je i sami nedovoljno poznajemo i nedovoljno volimo; ona je u nama, a da nismo toga svjesni. Rođenjem i življenjem pripadamo jednoj urbanoj kulturi koja ima dugogodišnju povijest. Zato ne budimo lijeni, neka nam ove stranice omoguće da osvijestimo to saznanje koje počiva u nama.

Dipl. povjesničar umjetnosti i etnolog:
Katarina Nina Simončič