izložba

Hrvatski protestanti u Stuttgartu


vrijeme: 06.05.2008. - 14.06.2008.
mjesto: Stuttgart; Württembergische Landesbibliothek
organizator: NSK u Zagrebu / Württembergische Landesbibliothek

U sklopu obilježavanja Europskog tjedna, u utorak, 6. svibnja, u Württembergische Landesbibliothek u Stuttgartu otvara se izložba 'Hrvatske protestantske knjige XVI. i XVII. stoljeća u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. Izložba traje do 14. lipnja.

Izložba je popraćena i katalogom svih hrvatskih protestantskih knjiga koje se nalaze u fondu NSK u Zagrebu, a riječ je o ukupno 104 tiskana djela. U katalogu se nalaze preslike naslovnica tih knjiga, a popisana je i sva literatura o hrvatskim protestantima koji su, predvođeni Matijom Vlačićem Ilirikom, Antonom Dalmatinom i Stipanom Konzulom Istraninom, svoj životni i radni vijek proveli uglavnom na području današnje Njemačke.

Fond hrvatskih protestantskih knjiga u NSK u Zagrebu stalno se povećava. Tako je prošle godine nabavljena hrvatska protestantska knjiga tiskana u Bad Urachu 1562. pod hrvatskom naslovom 'Edni kratki razumni nauci' što je prijevod djela 'Loc communes rerum theologicatum' Philippa Melanchtona, glasovitog njemačkog klasičnog filologa i protestantskog teologa. Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu tom je prilikom otkupila i dvije knjige tiskane glagoljicom, od kojih je jedna protestantski katekizam 'Katehismus', tiskan u Urachu godine 1561.

Izložba se planira u lipnju postaviti i u prostorima Staatsbibliothek zu Berlin, te nakon toga i u ostalim važnijim knjižnicama u Saveznoj republici Njemačkoj.

Pored ove izložbe, u istom se razdoblju, u prostoru Württembergische Landesbibliothek postavlja se i izložba u povodu 400. obljetnice Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, koja ukratko prikazuje njenu povijest od 1607. do 2007.

Više