predavanje, tribina

Nikola Vuletić: 'Dalmatski jezik…'


vrijeme: 08.05.2008. - 08.05.2008.18,30 h
mjesto: Zagreb, Matica hrvatska, Strossmayerov trg 4

Predavanje Nikole Vuletića 'Dalmatski jezik, izumrli romanski jezik na Jadranu i njegovi ostaci u hrvatskom' održat će se u četvrtak, 8. svibnja, u 18,30 sati, u Matici hrvatskoj.

Nikola Vuletić (1979.) rođen je u Zadru, na čijem je sveučilištu doktorirao s temom iz dalmatistike. Na istom sveučilištu zaposlen je kao viši asistent za romanistiku te je voditelj Centra za galješke studije.

O predavanju:

Dalmatskim jezikom uopćeno nazivamo skup srodnih idioma iliroromanske grupe, izumrlih romanskih govora kojima se služilo autohtono romansko stanovništvo, ali po svemu sudeći i mnogi dalmatinski Hrvati, u međusobno nepovezanim enklavama u Dalmaciji, od vremena preobrazbe latinskog u romanske jezike pa najkasnije do početka XVI. stoljeća, s jednom iznimkom: u gradu Krku taj se jezik govorio do 1898. U ovom će predavanju, uz opće napomene o novim spoznajama vezanim uz Tuonu Udainu, posljednjega govornika dalmatskog, težište biti na dalmatskim leksičkim prežicima u hrvatskim obalnim i otočnim govorima, njihovom značenju za hrvatski jezik te za hrvatski mediteranski i europski identitet.