izložba

Trodijelna studijska izložba o 110. obljetnici rođenja Mimare


vrijeme: 12.04.2008. - 12.04.2008.
mjesto: Zagreb, Muzej 'Mimara', Rooseveltov trg 5

U povodu stodesete obljetnice rođenja velikoga hrvatskog donatora Ante Topića Mimare stručni tim Muzeja Mimara priredio je trodijelnu studijsku izložbu 'Tri teme iz fundusa Muzeja Mimara' koja je otvorena 12. travnja.

Muzejska savjetnica Lada Ratković-Bukovčan iz bogate zbirke stakla izdvojila je 27 karakterističnih umjetničkih predmeta, od kojih se neki izlažu prvi put. Odabrani izlošci na sažeti način predstavljaju najistaknutije tehnološke i stilske preobrazbe povijesti staklarstva u rasponu od gotovo četiri tisućljeća.

Muzejska savjetnica Milica Japundžić priredila je studijsku izložbu 'Kris-bodež malajskog svijeta u Muzeju Mimara', ukazavši na povezanost toga tradicionalnog bodeža s mnogim legendama i magijskim obredima.

Viši kustos Slaven Perović analizirat će crtež Francesca La Marre (1728.-1787.) s prikazom pokolja nevine dječice (datiran 1770./75.). Po Perovićevoj procjeni crtež pripada zaključnoj fazi razvoja napuljske crtačke škole koja je tek u posljednje vrijeme izborila zasluženi status u okviru opće povijesti umjetnosti. (Hina)