predstavljanje

Novi stalni postav Tiflološkog muzeja


vrijeme: 24.01.2008. - 24.01.2008.20,00
mjesto: Zagreb; Tiflološki muzej, Draškovićeva 80
organizator: Tiflološki muzej

U četvrtak, 24. siječnja, ministar kulture Božo Biškupić svečano će otvoriti novi stalni postav Tiflološkog muzeja u Zagrebu. Otvorenje počinje u 20 sati.

Tiflološki (grč. typhlos-slijep, slijepa osoba).

'Muzej je otvoren 1953.g. i u ovoj godini slavi 55. obljetnicu osnutka. Jedan je od rijetkih u Europi koji sakuplja, čuva i izlaže građu vezanu uz slijepe i slabovidne osobe, svakako jedini financiran od države.

Novi postav je u potpunosti prilagođen invalidnim osobama. Tu su legende na Brailleovom pismu za slijepe i uvećani tisak za slabovidne osobe, taktilne podne trake, taktilne karte i crteži, prilagodbe osobama s tjelesnim invaliditetom u invalidskim kolicima, filmovi iako na hrvatskom titlovani su kako bi ih mogle čitati i gluhe osobe.

Postav je moderan, interaktivan u kojem posjetitelji imaju mogućnost maksimalno sudjelovati- istražiti Tamnu sobu, svojevrsni simulator sljepoće, pisati i čitati na brajici, čitati uvećani tisak, pretraživati računala, taktilno doživjeti skulpture i dr. Integralni dio postava su i jedan kratkometražni igrani film, rekonstrukcija života i rada u Zemaljskom zavodu za slijepu djecu krajem 19. st., u kojem su kao glumci, naturščici nastupala sama slijepa djeca, polaznici Centra za odgoj i obrazovanje 'Vinko Bek' iz Zagreba, te tri dokumentarna filma o slijepim kiparima u Hrvatskoj.

Istoga dana Muzej će promovirati Katalog stalnog postava i Vodič kroz stalni postav za osobe koje vide te za slabovidne osobe i Vodič na brajici za slijepe. Kroz ostale promotivne materijale, plakate, pozivnice, baner, ulaznice Muzej će predstaviti svoj novi vizualni identitet.' Željka Bosnar Salihagić, ravnateljica Tiflološkog muzeja