smotra, revija

25. riječki karneval od 17. siječnja do 3. veljače


vrijeme: 17.01.2008. - 03.02.2008.
mjesto: Rijeka
organizator: Turistička zajednica Grada Rijeke

Jubilarni 25. riječki karneval, u sklopu kojega se u međunarodnoj 'maškaranoj' povorci očekuje više od 10.000 maškara s oko 100 veselih alegorijskih kola, počet će 17. siječnja i trajati do 3. veljače, najavljeno je iz Turističke zajednice Grada Rijeke, glavnog organizatora Karnevala.

Riječki karneval uvršten je, navode iz Turističke zajednice, među 500 najvažnijih zbivanja u Europi, a časopis Sunday Times proglasio ga je najegzotičnijim događajem u svijetu na početku godine.

U bogatom karnevalskom programu središnje mjesto imaju tri karnevalska događaja.

Ovogodišnja kraljica karnevala bit će izabrana 18. siječnja, a istoga dana 'ključevi grada' prijeći će iz ruku gradonačelnika Vojka Obersnela u ruke Meštra Tonija, koji će 'vladati' Rijekom do završetka Karnevala.

U Dječjoj karnevalskoj povorci u središtu Rijeke, koja će se održati 26. siječnja, sudjelovat će oko 5000 malih maškara u pratnji roditelja, odgajatelja i učitelja te s oko 20 alegorijskih kola.

Središnji događaj Riječkog karnevala - tradicionalna Međunarodna karnevalska povorka - zakazana je za 3. veljače, a dolazak je najavilo više od 10.000 maškara, koje će pratiti oko 100 alegorijskih kola.

Glavna karnevalska povorka satima će se veseliti i zabavljati posjetitelje na središnjim gradskim ulicama, a čast da budu posljednji u povorci i time označe njezin završetak i ove će godine imati Halubajski zvončari, tradicionalne maškare iz okolice Rijeke, koje životinjskim maskama i o pasu ovješenim zvonima simbolično tjeraju zle duhove i najavljuju proljeće.

U sklopu Riječkog karnevala bit će otvorena dokumentarno-umjetnička izložba fotografija Branka Janija Kukurina iz Kastva.

Najavljeni su još Maškarani auto-rally Pariz - Bakar, Oktanski bal, Karnevalski bal, tradicionalna Smotra zvončara i feštara iz Primorja i inozemstva te više zabavnih programa, kazališnih predstava i izložbi.

Karneval će završiti suđenjem i paljenjem Pusta-krivca za sve loše događaje u prošloj godini, na moru u riječkoj luci. Meštar Toni vratit će gradonačelniku Obesnelu 'ključeve grada', a završetak sezone maškara u Rijeci bit će označen i spuštanjem karnevalske zastave. (Hina)