nagrada

Pula: Dodijeljene knjižne nagrade 'Kiklop' 2007.


vrijeme: 12.12.2007. - 12.12.2007.
mjesto: Pula

U sklopu 13. izdanja Sa(n)jam knjige u Istri, u srijedu su u pulskom rock klubu 'Uljanik' dodijeljene godišnje knjižne nagrade 'Kiklop'. Nagrada, koja je utemeljena prije četiri godine s ciljem godišnjeg vrednovanja nakladničke struke i sveukupnog rada na knjizi, dodijeljena je u 12 kategorija.

'Kiklop' za hit godine, koji se dodjeljuje autoru i nakladniku iz Hrvatske temeljem podataka o prodaji i čitanosti knjiga, ove je godine pripao Slavenki Dragulić za knjigu 'Frida ili o boli'.

Nagrada 'Kiklop', brončana statua, rad kipara i slikara Josipa Diminića, u kategoriji urednika godine dodijeljena je Seidu Serdareviću, u kategoriji proznog djela godine pripala je Daši Drndić za knjigu 'Sonnenschein' u izdanju 'Frakture', dok je 'Kiklop' za debitantsku knjigu godine pripao Zrinki Pavlić za knjigu 'Svijet i praktična žena' u izdanju naklade 'Jesenski i Turk'.

Za pjesničku zbirku godine 'Kiklop' je dobila Sanja Lovrenčić za knjigu 'Rijeka sigurno voli poplavu' u izdanju 'Autorske kuće', za knjigu eseja godine nagradu je dobio Inoslav Bešker za knjigu 'Filološke dvoumice' u izdanju naklade 'Jesenski i Turk', dok je 'Kiklop' u kategoriji publicističke knjige godine pripao Slavku Goldsteinu za knjigu '1941. godina koja se vraća' u izdanju izdavačke kuće 'Novi liber'.

Nagradu 'Kiklop' za znanstveno-popularnu knjigu godine dobio je Viktor Žmegač za knjigu 'Od Bacha do Bauhausa' u izdanju Matice hrvatske, za prijevod godine dobio je Ante Stamać za prijevod knjige 'Faust' Johanna Wolfganga Goethea u izdanju 'Školske knjige', dok je za oblikovanje knjige godine dobio Dean Žilić za knjigu 'Japan' Vladimira Devidea u izdanju 'Školske knjige'.

'Kiklop' za dječju knjigu godine dobili su Luko Paljetak i Svjetlan Junaković za knjigu 'Mali veliki svijet' u izdanju 'Algoritma', za knjigu inozemnog autora izdavačka kuća 'Vuković&Runjić' za knjigu 'Snijeg' Orhana Pamuka, u prijevodu Marte Andrić, dok je 'Kiklop' za biblioteku godine dodijeljen Ireni Lukšić za knjigu 'Na tragu klasika' u izdanju izdavačke kuće 'Disput' i Hrvatskog filološkog društva.

Inače, ove je godine za knjižnu nagradu 'Kiklop' prijave poslalo 50 nakladničkih kuća, a nominirano je 196 naslova i autora. (Hina)