predstavljanje

Prezentacija koprivničke knjižnice u Berlinu i Africi


vrijeme: 29.08.2007. - 29.08.2007.
mjesto: Njemačka, Berlin i Južnoafrička Republika, Durban

Knjižnična usluga za slijepe i slabovidne osobe, koju provodi Knjižnica i čitaonica 'Fran Galović' Koprivnica u suradnji s Udrugom slijepih Koprivničko-križevačke županije, izaziva interes i međunarodne stručne javnosti. Tako su djelatnice koprivničke knjižnice o toj temi govorile na međunarodnim skupovima u Berlinu i Južnoafričkoj Republici.

Dijana Sabolović-Krajina i Jasminka Vajzović uspješno su održale radionicu pod nazivom 'Pismenost slijepih i slabovidnih – izazov društvu' na 15. europskoj konferenciji o čitanju u Berlinu (5. - 8. kolovoza). Uz to, Dijana Sabolović-Krajina održala je na Svjetskom kongresu u Durbanu, Južnoafrička Republika (19. - 24. kolovoza) izlaganje 'Knjižnične usluge za slijepu i slabovidnu djecu u koprivničkoj narodnoj knjižnici – izoliran slučaj ili model za hrvatske narodne knjižnice'. To je bilo jedno od četiri odabrana izlaganja o najboljoj knjižničnoj praksi na svijetu za djecu i mlade koji se ne mogu služiti standardnim crnim tiskom.

Troškove puta koprivničkim knjižničarkama u Berlin financirali su Europski odbor Međunarodne čitateljske udruge, Hrvatsko čitateljsko društvo i Knjižnica i čitaonica 'Fran Galović' Koprivnica, a put u Južnoafričku Republiku Ministarstvo kulture RH, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa RH, Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva te Društvo knjižničara Bilogore, Podravine i Kalničkog prigorja. (D.S.K.)