x ostalo

Rudine: završeno ovogodišnje iskapanje starohrvatskog groblja


vrijeme: 23.08.2007. - 23.08.2007.
mjesto: Rudine
organizator: Muzej hrvatskih arheoloških spomenika

Završila je ovogodišnja akcija iskapanja starohrvatskog groblja u Rudinama, u podnožju Kozjaka, a iskapanje će se nastaviti iduće godine, izjavio je arheolog Tonči Burić iz Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika, koji je sa studentima arheologije tri mjeseca radio na tom području

Na tom arheološkom lokalitetu iz 9. stoljeća iskopano je 49 starohrvatskih grobova, a po Burićevoj procjeni tamo se nalazi dvjestotinjak grobova. U grobovima je pronađeno obilje materijala, a najviše nakita - naušnica, prstenja i jedna vrlo vrijedna ogrlica od staklene paste, rekao je Burić dodavši kako nisu pronađeni nikakvi ostaci koji bi pripadali poganima.

Na ostatke groblja naišao je vlasnik privatnog zemljišta kopajući temelje za kuću i o tome obavijestio mjerodavne službe.

To što na starohrvatskom groblju nisu pronađeni ostaci crkvice, Burić tumači time da su se tek od 12. stoljeća, kada je kršćanstvo ojačalo, počele graditi i crkve uz groblja. Odmah pokraj tog nalazišta u Rudinama (stotinjak metara dalje) nalazi se poznata srednjovjekovna crkvica sv. Jurja i to područje još nije istraženo.

Burić smatra da bi se i to srednjovjekovno područje, kada se istraži, moglo uklopiti u zamišljeni arheološki park koji bi se formirao na području nalaza starohrvatskog groblja.

Arheološki nalazi iz Rudina obrađuju se u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika, a oni će najvjerojatnije pripasti Muzeju grada Kaštela. Za Dan grada Kaštela, 4. ožujka 2008., planira se otvorenje izložbe s nalazima starohrvatskog groblja koja će kasnije biti postavljena u Splitu, na Međunarodni dan muzeja, 18. lipnja.

Starohrvatsko groblje u Rudinama peto je srednjovjekovno groblje koje je istraženo na kaštelanskom području. Jedno je istražio don Frane Bulić, a četiri Tonči Burić, koji kaže da ima naznaka o lokalitetima još nekoliko starohrvatskih groblja. (Hina)

(M.B.)