x ostalo

Narodne knjižnice u Vukovarsko-srijemskoj županiji


vrijeme: 13.07.2007. - 13.07.2007.
mjesto: Ilok

Na sjednici Hrvatskog knjižničnog vijeća, stručnog i savjetodavnog tijela Ministarstva kulture, koja je održana u Gradskoj knjižnici i čitaonici u Iloku, raspravljalo se o mreži narodnih knjižnica u Vukovarsko-srijemskoj županiji, priopćeno je iz Ministarstva kulture.

Prije sjednice članovi vijeće su obišli narodne knjižnice i njezine ogranake u Vukovarsko-srijemskoj županiji- Babinoj Gredi, Borovu, Vukovaru, Sotinu i Lovasu. Na području te županije registrirano je pet narodnih knjižnica- Drenovci, Ilok, Vinkovci, Vukovar i Županja s ograncima u Borovu, Sotinu i Lovasu, uz 70 školskih i 2 specijalne knjižnice, 3 samostanske i jednom visokoškolskom.

U suradnji s lokalnom zajednicom Ministarstvo sustavno radi na osnivanju i financiranju novih knjižnica i njihovih ogranaka u gradovima i općinama koje za to osiguravaju uvjete. U Babinoj Gredi i Gradištu se znatnim sredstvima Ministarstva kulture uređuju prostori za knjižnice i planira skorašnje otvorenje, potiče osnivanje knjižnica u Otoku i Tovarniku, te osamostaljenje knjižnica u Bošnjacima i Gunji.

Gradska knjižnica i čitaonica u Iloku, osnovane 1865., u završnoj su fazi preseljenja u obnovljene prostore, za što je i Ministarstvo kulture od 2004. do danas osiguralo dva milijuna i 800 tisuća kuna.

Kako je priopćeno, pozitivnim je ocijenjen program kulturnog razvitka Ministarstva kulture u okviru kojega se samo u ovoj godini planira dovršiti i otvoriti još sedam obnovljenih narodnih knjižnica uz dosadašnjih osam obnovljenih i otvorenih narodnih knjižnica.

Na sjednici Vijeća, uz predsjednicu Davorku Bastić i članove, sudjelovali su i gradonačelnik Iloka Ivica Plazonić, pomoćnica ministra kulture Branka Šulc, ravnatelji svih narodnih knjižnica Vukovarsko-srijemske županije i voditeljica Matične službe knjižnica te županije.

Nakon sjednice sudionici su obišli i staru jezgru grada Iloka, gdje stručne ekipe u koordinaciji Ministarstva kulture provode opsežne programe obnove.

Riječ je o projektu Istraživanje, obnova i revitalizacija "Ilok-Vukovar-Vučedol" hrvatske Vlade i Razvojne banke Vijeća Europe- Dvorca Odeschalchi, kojim su obuhvaćene iločke srednjovjekovne zidine, crkva sv.Ivana Kapistrana te arheološka istraživanja srednjovjekovnog dvorca Nikole Iločkog i crkve sv. Petra Apostola iz 15. stoljeća, navodi se u priopćenju Ministarstva kulture. (Hina)