festival

Kulturama u Istri


vrijeme: 06.07.2007. - 07.07.2007.
mjesto: Buje
organizator: Foto klub 'Mrak'&Mladi grad&Forum mladih zajednice Talijana

Foto klub 'Mrak' u suradnji sa 'Mladim gradom' i 'Forum mladih Zajednice Talijana' Buje organiziraju multimedijalni međunarodni festival pod nazivom 'Kulturama' kako bi aktivirali mlade da se bave kreativnim stvaranjem i ožive kulturnu scenu Buja, a time i Istre.

Festival će se održati već po četvrti put 6. i 7. srpnja 2007. pod okriljem Pučkog otvorenog učilišta Buje, Istarske županije, Ministarstva kulture i Grada Buje. Kvalitetnim umjetničkim programom 'Kulturama' već niz godina igra značajnu ulogu u promicanju kulturnog identiteta grada i Bujštine, a u prilog tome govori iznimna posjećenost i interes lokalnih medija za prošlogodišnje izdanje festivala.

'Kulturama' će trajati dva dana. Prvoga će se u atriju Pučkog učilišta održati izložba slika, fotografija, skulptura i instalacija, prikazivat će se kratkometražni filmovi, scenski glazbeni i plesni nastupi te revija frizura, odjeće i nakita. Drugi dan će se na školskom brijegu održati koncert  bendova iz hrvatske i iz inozemstva. Kao i svake godine pa tako i ove 'Kulturama' će okupiti kvalitetne mlade umjetnike iz cijele Hrvatske i inozemstva. Kako bi povezali mlade i dali im mogućnost da razgovaraju program će biti upotpunjen sa predavanjem i okruglim stolom gdje će se razglabati o svim umijetnostima i svima će biti dana prilika da kažu svoje mišljenje. 

Ovogodišnja će 'Kulturama' biti obogaćena i projektom nazvan 'Štrikarta'. 'Štrikarta' je multimedijski happening otvornog karaktera formalno uvjetovan tehnikom izlaganja kroz medij štika-špage, vješanjem na špagu. Projekt je uvjetovan jedino štrikom (a štipaljka može i ne mora bit), glavna karakteristika ovog projekta je ideja o povezivanju, slobodi izražavanja. 'Štrikarta' omogućuje svima da se izraze, kroz sve medije (slika, fotografija, skulptura, video, performans, poruka, poezija, jezik, glazba…) jednaka izlagačka prava ima akademski subjekt i dijete iz nižih razreda osnovne škole, učenjak i laik.

Program (word dokument, 27,648 kb)