izložba

Djela Vojina Bakića u Galeriji Nova


vrijeme: 29.06.2007. - 21.07.2007.19 h
mjesto: Zagreb, Galerija Nova, Teslina 7

Otvorenje izložbe istaknutog hrvatskog kipara Vojina Bakića (Bjelovar, 1915. - Zagreb, 1992.) održat će se u petak, 29. lipnja, u 19 sati, u Galeriji Nova. Izložba će ostati otvorena do 21. srpnja.

Iako se Vojin Bakić nesumnjivo ubraja medu najvažnije i najistaknutije hrvatske kipare 20. stoljeća, u Galeriji Nova se, u suradnji s umjetnikovom obitelji, otvara njegova prva samostalna izložba nakon 41 godine. Posljednju je imao u rodnom Bjelovaru 1966. godine.

Izložba u Galeriji Nova sastoji se od dvije paralelne cjeline. Prva je arhiv (koji je dostupan tijekom trajanja izložbe u radnom vremenu galerije) s dokumentacijom koji unutar vremenskog slijeda kontekstualizira rad Vojina Bakića u širem socijalnom i umjetničkom kontekstu, prateći i sumirajući dinamiku praćenja, kontinuitete i lomove. Drugu cjelinu čini izbor iz ostavštine umjetnikove obitelji, koji obuhvaća pedesetak skulptura manjeg i srednjeg formata, niz maketa, modela spomenika, studija i crteža. Među radovima koji tematski i morfološki zahvaćaju gotovo sve faze autorova stvaralaštva, nalaze se brojne antologijske skulpture. Neke pak od njih, kao i niz crteža, prvi se put predstavljaju javnosti.

Tijekom trajanja izložbe umjetnička djela posjetiteljima neće biti dostupna na uobičajeni način. Skulpture su namijenjene pogledu izvana, kroz staklenu stijenku galerije, čija se vrata nekoliko puta tjedno otvaraju publici uz prateća stručna vodstva kustosa, kritičara, umjetnika.

Povodom izložbe izlazi specijalan broj novina Galerije Nova, u kojima će biti objavljeni razgovori s nekoliko povjesničara umjetnosti i umjetnika o Bakićevu radu (Jerko Denegri, Tonko Maroević, Marija Gattin, Snješka Knežević, David Maljković, Antonio Gotovac Lauer i s umjetnikovom unukom Anom Martinom Bakić), te nekoliko antologijskih tekstova o Bakiću (Prelog,Denegri, Maković, Kolesnik).

Tijekom izložbe bit će svakog četvrtka, u 18 sati i subote, u 12 sati, organizirana stručna vodstva kroz izložbu, koja će osim članica udruge WHW voditi i gosti kustosi i kritičari: Jerko Denegri, Ana Martina Bakić, Marija Gattin i Ljiljana Kolešnik.

Prvo vodstvo u subotu (30.6.), u 12 sati, održat će povjesničar umjetnosti Jerko Denegri, s posebnim fokusom na odnos Bakića i pokreta Novih Tendencija.

Izložbu su omogućili: Gradski ured za kulturu, obrazovanje i sport Grada Zagreba i Ministarstvo kulture RH.

Vojin Bakić: Svjetlonosni oblici

Što, kako i za koga / WHW (word dokument, 61,952 kb)