konferencija, znanstveni skup

Matko Rojnić: knjižničar i povjesničar - skup u Medulinu


vrijeme: 12.05.2008. - 12.05.2008.
mjesto: Medulin
organizator: Hrvatsko knjižničarsko društvo / Društvo bibliotekara Istre / Općina Medulin / Gradska knjižnica i čitaonica Pula

U Medulinu se u ponedjeljak, 12. svibnja, održava stručni skup pod nazivom 'Matko Rojnić: knjižničar i povjesničar', kojim se obilježava 100. obljetnica rođenja Matka Rojnića, jednog od bivših ravnatelja NSK u Zagrebu, izvanrednog člana HAZU-a, jednog od osnivača Hrvatskog knjižničarskog društva i pokretača časopisa Vjesnik bibliotekara Hrvatske.

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici je zaposlen od 1932. godine, a ravnateljsku dužnost obnaša od 1945. do 1976. godine. Stekao je istaknuto mjesto u hrvatskoj historiografiji, posebno svojim studijama i člancima o političkoj i kulturnoj povijesti Istre. Naročito velike zasluge stekao je prikupljanjem hrvatske građe tiskane izvan Hrvatske te na području hrvatske bibliografije. Poznat i cijenjen bio je u državnim komisijama za vraćanje kulturnih dobara odnesenih u inozemstvo tijekom rata. Aktivno je sudjelovao na unapređivanju i na profesionalizaciji struke. Izradio je i koncepciju nove zgrade Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Na stručnom skupu izlaganja će održati akademik Josip Bratulić, prof. dr.sc. Miroslav Bertoša, mr. sc. Bruno Dobrić, dr. sc. Josip Stipanov, dr. sc. Dora Sečić, Slavko Harni, Dorica Blažević i mr. sc. Marina Mihalić i Srećko Cukon.

Na zgradi Turističke zajednice (nekadašnje pučke škole) otkrit će se spomen ploča, a sudionici skupa položit će vijence na grob Matka Rojnića.