obljetnica, proslava

Hina Matsuri – japanski festival djevojčica


vrijeme: 01.03.2008. - 01.03.2008.11 h
mjesto: Zagreb, Etnografski muzej, Trg Mažuranića 14

Obilježavajući 15. obljetnicu diplomatskih odnosa između Republike Hrvatske i Japana, Etnografski muzej i Veleposlanstvo Japana priređuju japanski festival djevojčica Hina Matsuri, koji će se održati 1. ožujka, u 11 sati, u Etnografskom muzeju u Zagrebu. Ulaz je slobodan!

O festivalu djevojčica – Hina Matsuri

Datum 3. ožujka vrlo je važan u životu japanskih djevojčica. Toga dana slave svoj dan, a zbog posebnih lutaka koje se tada izlažu, praznik je poznat i pod nazivom Festival lutaka. Na ovaj dan obitelji mole za zdravlje, sreću i mudrost svojih djevojčica. Sredinom veljače, uz prve cvjetove breskve, vade se i postavljaju na postolje prekriveno crvenom tkaninom te izlažu na posebnom mjestu u kući. Već dan nakon festivala, lutke se pažljivo spremaju do sljedeće godine, jer postoji vjerovanje da se djevojčica, ukoliko lutke ostanu dugo izložene, neće lako udati.

Lutke koje se izlažu nisu svakodnevne lutke kojima se igraju djevojčice, već svečane i vrlo dragocjene. Najčešće se već generacijama nalaze u obitelji, no roditelji u današnje vrijeme novorođenim djevojčicama kupuju nove setove lutaka, dok rođaci poklanjaju dekoracije i poklone za hina lutke. Kako se radi o vrlo vrijednim lutkama, u današnje je vrijeme uobičajeno i dovoljno izložiti samo lutke cara i carice, ne i cijelo postolje… Opširnije