predavanje, tribina

'Muzeji i turizam'


vrijeme: 04.06.2007. - 04.06.2007.10 h
mjesto: Zagreb, Muzejski dokumentacijski centar, Ilica 44/II

U ponedjeljak, 4. lipnja, u 10 sati, u Muzejskom dokumentacijskom centru, stručno predavanje na temu 'Muzeji i turizam' održat će Barbara Weber-Kainz iz Beča.

Predavanje gospođe Weber-Kainz obuhvaća prezentaciju uloge muzeja u kulturnom turizmu. To područje uključuje različite faktore, od muzejske arhitekture, atraktivnosti izložbi, kvalitetu usluga na različitim razinama... Da bi na ovakav način osmišljeni projekti uspjeli istraživanja pokazuju važnost uspostavljanja komunikacije između upravljačkih i marketinških stručnjaka muzeja sa stručnjacima u turizmu.

Na predavanju će biti predstavljeni različiti projekti rađeni na području turizma u muzejima, koji obogaćuju ponudu tih institucija. Suvremeni načini komuniciranja, kao što je to Internet, doprinijeli su među inim muzejskim projektima i realizaciju marketinški interesantno osmišljenom Online-Shopu u Leopold Museums, Beč, Austria. Na web stanicama, unutar ovog projekta, nudi se više od 600 proizvoda od onih klasičnih muzejskih proizvoda (razglednice, tiskovine...) do dizajniranih objekata suvremenih umjetnika.

Težište predavanja bit će na projektu pod nazivom Strategija za internacionalizaciju turizma u muzejima (Strategies for the Internationalization of Tourism in Museum), koji je rađen za Bundesministerium für wirtschaft und arbeit (Savezno ministarstvo za ekonomiju i rad), Austria. Projekt je uključivao istraživanja, prezentaciju rezultata i načine djelovanja muzeja u kontekstu teme. Surađivalo se s različitim institucijama iz područja turizma, kulture, marketinga... u cilju valorizacije ponuda koje bi izazvale pažnju turista. U istraživanju je posebna pozornost posvećena lokalnim muzejima i organizaciji te djelatnosti u regionalnim okvirima.

O predavačici:

Barbara Weber-Kainz diplomirala je poslovno upravljanje na Vienna University of Economics and Business Administration. Izobrazbu je upotpunila u Sjedinjenim Američkim Državama. Od 1990. radi u institucijama u kulturi gdje se specijalizirala za organizaciju, marketing i trgovinu. Radila je na razvoju muzejskih trgovina i marketinšku strategiju u Kunsthaus Museum i za Hundertwasser u Beču, zatim u M.Services - Marketingberatungsges.m.b.H. Schloss Schönbrunn. Od 2000. radi kao suradnica u Mservices Marketing and Consulting gmbH – savjetnica i project manager za Leopold Museum, Vienna's Museum Quarter, Schloss Schönbrunn, Museum of Modern Art, Vienna City, Schloss Hellbrunn (Salzburg), Vienna Chamber Opera, Vienna Museum… Gospođa Weber-Kainz od 2003. radi na analizi tržišnih mogućnosti umrežavanja turizma i kulture te je za Bundesministerium für wirtschaft und arbeit izradila studiju Strategija za internacionalizaciju turizma u muzejima.