izložba

Igor Eškinja: Imagineering


vrijeme: 11.05.2007. - 03.06.2007.20 sati
mjesto: Mali salon, Dolac 1/II, Rijeka
organizator: Muzej moderne i suvremene umjetnosti

Izložba Igora Eškinje 'Imagineering' otvara se u petak, 11. svibnja (20 sati), u Malom salonu u Rijeci. Radovi Igora Eškinje mogu se razgledati do 3. lipnja.

Kustosi izložbe: Branko Franceschi, Nataša Ivančević.                    

„Sleđeni prizori na fotografijama Igora Eškinja objektivizacija su složene podvojenosti u kojoj očiglednost našeg opažanja nije istovremeno i jamstvo da ono što vidimo uistinu i označava neki stvarni sadržaj. Eškinjina kovanica imagineering, jedini sadržaj istoimenog rada, zacijelo najbolje objašnjava koliko je vizualna jednostavnost njegovog postupka u svojoj osnovi osviještena kritika medijacije stvarnosti i civilizacije koje njome pristaje biti manipulirana. Ta je kovanica po svojem smislu visokooktanska fuzija dva suprotna pojma koji uvriježeno predstavljaju i dvije gotovo suprotstavljene kvalitete. Riječ imagine (zamišljati), označitelj najplemenitije osnove kreativnog, pod čime se najčešće podrazumijeva ono subjektivno tj. umjetničko, stvaralaštva, u njoj se spaja sa pojmom engineering (inženjerstvo), označiteljem hladnog, proračunatog, na objektivnim osnovama zasnovanog tehničkog, odnosno, znanstvenog stvaralaštva, uvijek shvaćenog više kao posao nego kao vokacija. Kovanica se razumije kao proširen oblik, gotovo pojašnjenje, suvremenog značenja pojma image....“. (Branko Franceschi, iz teksta kataloga)

Igor Eškinja predstavlja radove kojima unosi pomake i inovacije u dosadašnja istraživanja vizualnog.  Ovaj po godinama mlad (rođen 1975. u Rijeci), ali po promišljenosti i dorečenosti likovnog izraza zreli umjetnik, u kratkom vremenu postao je prepoznatljiv i izvan granica Hrvatske. Od kraja 90-tih godina autor je instalacija privremenog karaktera u raznim izložbenim prostorima. Minimalnom intervencijom reduciranim sredstvima na zidu ili podu galerije (aplikacije od ljepljive trake, zidne tapete, naljepnica, prašine…) nastale su prostorne instalacije koje su trajale upravo onoliko koliko i izložba. U središtu Igorova interesa je istraživanje perceptivnih mogućnosti opažaja, iluzionističkih privida te prostorno i simboličko redefiniranje galerijskog prostora. Novi radovi koji će biti predstavljeni na izložbi u Malom salonu nastali su primjenom nove strategije. U izložbenom prostoru pažljivo stvara dvodimenzionalnu instalaciju koju (zahvaljujući promišljanju i izvrsnom poznavanju perceptivnih zakonitosti) tako konstruira da ju promatrač percipira kao trodimenzionalni predmet.  Sljedeća je etapa fotografiranje predmeta, a nakon toga  vrhunskom tehnologijom producira fotografiju koju aplicira ispod pleksiglasa. Izložiti će konačni produkt – savršeno uravnoteženi umjetnički objekt koji u oku promatrača neprestano izaziva napetost između čari iluzije, višeznačnosti i jednostavnosti. (Tekst: Nataša Ivančević)

Igor Eškinja je diplomirao  slikarstvo na Accademia di Belle Arti u Veneciji 2002. godine. Izlagao je na desetak samostalnih i tridesetak skupnih izložbi. Boravio je na rezidencijalnim programima u Veneciji, Berlinu, New Yorku, Marseillu i Beču. Dobitnik je značajnih nagrada: 2006. Young Artist Award, Henkel-Kulturkontakt, Beč; 2004. Nagrada Radoslav Putar  04, Instituta za suvremenu umjetnost, Zagreb; 2003. Godišnja nagrada HDLU-a Rijeke, Rijeka; 1999./2000. Nagrada Nuova Icona, 83 collettiva, Fondazione Bevilacqua la Masa, Venecija; 1998. Nagrada Cassa di Risparmio di Venezia, 82° collettiva, Fondazione Bevilacqua la Masa, Venecija.