izložba

'Morski psi – Megalodon'


vrijeme: 15.03.2007. - 01.10.2007.12 h
mjesto: Zagreb, Hrvatski prirodoslovni muzej, Demetrova 1

U četvrtak, 15. ožujka, u 12 sati, u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju će se održati svečano otvorenje izložbe 'Morski psi – Megalodon' kojom Muzej, nakon radova na izmjeni i obnovi krovišta, otvara svoja vrata posjetiteljima.

Morski psi jedna su od najstarijih i najuspješnijih skupina kralješnjaka koji su ikad živjeli na Zemlji.

Prvi morski psi pojavili su prije više od 400 milijuna godina tijekom Silura, gotovo 200 milijuna godina prije dinosaura. Kosturi morskih pasa, i danas kao i u prošlosti, izgrađeni su od hrskavice i lako se raspadaju. Stoga su cijeli fosilni kosturi vrlo rijetki pa se paleontolozi u svom radu oslanjaju na pronalaske fosiliziranih zuba, malih komadića grube kože s ljuskama te okoštalih komada kralješnice kako bi rekonstruirali evolucijski slijed razvoja morskih pasa.

Paleontološka istraživanja otkrila su nam tako neke zapanjujuće informacije. Prije 25 milijuna godina tijekom Miocena morima su plivali najveći morski psi koji su ikad živjeli u moru. Ta najveća vrsta zove se Carharodon megalodon - divovska bijela psina.

Rekonstrukcijom njenih čeljusti utvrđeno je kako je mogla biti duga preko 15 metara i teška 25 tona - bio je vjerojatno zastrašujući prizor.  Njen, vrlo vjerojatno srodnik u evolucijskom nizu, i danas pliva morima i oceanima - Carharodon carharias - velika bijela psina, najveći danas živući morski predator koji puni naša srca strahom. No velika bijela psina nije nemilosrdni ubojica, već savršeni primjerak fascinantnih prilagodbi životu u moru, toliko savršenih da se tijekom 400 milijuna godina nisu morale mijenjati. (Autor izložbe: Darko Rukavina)

www.hpm.hr