festival

Prvi festival smijeha u Istri


vrijeme: 25.01.2007. - 25.02.2007.
mjesto: Istra

Prvi internacionalni festival smijeha u Istri održat će se od 25. siječnja do 25. veljače u 17 istarskih općina i gradova, a na njemu će u 80 programa sudjelovati 600 sudionika.

Sudionici festivala su iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne  Gore, Italije, Austrije, Mađarske, Rumunjske, Slovačke, Slovenije i Makedonije.

Kako je rečeno, Festival smijeha nastao je na tragu Tjedna smijeha, održanoga u Istri 1992. godine, a organiziraju ga umjetnička organizacija Prolegomena art i pulska Agencija Mara.

 

Predsjednik Festivalskog vijeća i zamjenik županijskog pročelnika za kulturu Vladimir Torbica istaknuo je da je riječ o jedinstvenoj kulturnoj manifestaciji, kako zbog fenomena smijeha kojim se bavi, tako i zbog specifične organizacije i širine prostora na kojemu se festival događa.

 

Po njegovim riječima, i Istarska županija svesrdno je podržala taj festival, posebice zato što se održava u vrijeme kada nedostaje drugih kulturnih manifestacija.

 

Direktor Festivala Eduard Tomičić Buntauli napomenuo je da će se Festival povezati s karnevalima koji se u spomenuto vrijeme održavaju u Istri i na Kvarneru, čime će se, smatra, kvalitetno povezati i kultura i turizam tih prostora.  Pritom je napomenuo kako je namjera festivala pružiti kulturne sadržaje u razdoblju koje njima oskudijeva, pa time animirati domicilno stanovništvo diljem Istre i Kvarnera i tako obogatiti kulturni turizam.

 

Koncepcija festivala je multidisciplinarna, a bit će obuhvaćeni izdavački i likovni sadržaji, kao i ulične predstave i književne večeri. (Hina)

Program