x ostalo

Umrla spisateljica, dramaturginja i prevoditeljica Martina Aničić


vrijeme: 06.01.2007. - 06.01.2007.
mjesto: Zagreb

Nakon duge i teške bolesti u 40. godini umrla je predstojnica Odsjeka dramaturgije Akademije dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu Martina Aničić, spisateljica, dramaturginja i književna prevoditeljica.

Martina Aničić (rođena 10. veljače 1967. u Zagrebu) nagrađivana je autorica proznih i dramskih djela, scenarija i teatroloških radova, članica je Hrvatskog udruženja dramskih umjetnika i Hrvatskog društva prevodilaca.

Autorica je dviju knjiga proze: ‘Raspukline’ (AGM, Zagreb, 1995.) i ‘Nebeska košarka’ (Znanje, Zagreb, 2004.), scenarija za dvanaestodijelnu TV-seriju ‘Obiteljska stvar’ (HTV, 1998.) te nekoliko drama, radio-drama i filmskih scenarija.

 

Pripovijetke su joj prevedene na poljski, slovenski, slovački i norveški jezik, a za pripovijetku ‘Evanđelje po Magdaleni’ godine 1994. dobila je nagradu izdavačke kuće AGM za najbolje prozno djelo.

 

Martina Aničić zastupljena je u nekoliko antologija proze i drame.

 

Radila je kao dramaturg u više predstava zagrebačkih kazališta, redovito je surađivala s časopisima ‘Teatar i teorija’, ‘Hrvatski filmski ljetopis’ i ‘Zarez’, a bavila se prevođenjem s engleskog jezika, s kojega je prevela dvadesetak knjiga. (Hina)