x ostalo

Preminuo književnik i publicist Ivan Ićan Ramljak


vrijeme: 22.08.2006. - 22.08.2006.

Hrvatski književnik i publicist, Ivan Ićan Ramljak, preminuo je u nedjelju u Zagrebu, u 79. godini, nakon duge i teške bolesti.

Rođen je 1928. u Čitluku, a gimnaziju je pohađao u Imotskom, Sarajevu, te u Zagrebu, gdje je na Filozofskom fakultetu diplomirao hrvatski jezik i jugoslavenske književnosti. U Institutu za historiju radničkog pokreta Hrvatske radio je od 1962. godine, a od 1968. suradnik je i urednik novina poduzeća Agrokombinat. Tri godine kasnije prešao je u 'Školsku knjigu', gdje je do 1991. bio glavni urednik novina tog nakladnika.

Najveći dio Ramljakova književnog opusa posvećen je djeci. Najpoznatije zbirke novela i romani su mu 'San bez uzglavlja', 'Glava u torbi', 'Povratnik', 'Suza i radost didova', 'Orgulje na Vranijoj glavici', te 'Školarac'.

Ivan Ramljak bio je član Društva hrvatskih književnika, Društva književnika Herceg-Bosne i Hrvatskog novinarskog društva. Za svoj rad višestruko je nagrađivan, a među ostalim dobio je Nagradu 'Grigor Vitez', Večernjakovu nagradu za kratku priču, te nagradu 'Serra International', koja mu je dodijeljena 1992. u Veneciji za priču 'Kruh svetog Ante'.

Pogreb Ivana Ićana Ramljaka bit će u sutra, 23. kolovoza, u 15,50 sati, na Mirogoju, a misa zadušnica služit će se poslije pogreba u crkvi Bezgrešnog začeća u Dubravi.

Hina