izložba

Pejzaži Ivana Lončara - Žana


vrijeme: 19.07.2006. - 18.09.2006.19,00 sati
mjesto: Zagreb; Porezna uprava, Avenija Dubrovnik 32
organizator: Porezna uprava Zagreb

U četvrtak, 20. srpnja, u Izložbenom prostoru porezne uprave Zagreb, u 19 sati otvara se izložba vinkovačkog slikara Ivana Lončara – Žana, koja se može pogledati do 18. rujna.

'Htio bih naglasiti da sam oduvijek volio one slikare čije će raskošne boje toliko 'organskog spontaniteta' prožimati prizore prirode i čovjeka, neodoljivo vezane za zavičajno tlo. Jer, Žan je nadahnuti slikar zavičaja, ukorijenjen duboko u sve ono što pruža ravnica. Poput Kopića ili Matakovića, temeljnih slikara vinkovačkog okoliša, Žan je ostao vjeran nizinama, izvorištima panonskih razglednica. Ali tu se naziru, u crtežima kao i dorađenijim cjelinama, i portreti domaćih ljudi, karakterističnih portreta brkatih čika, muževnih 'glava' ili šokačkih ljepotica. U sklopu tih omiljenih mu kompozicija uzajamno se potiču i jeleni, srne, konji.

Sve se to 'odigrava' na impresivnom platnu živih, upečatljivih motiva. A naglasimo da ti motivi nisu slikarije dokonog ljubitelja prirode, nego izrazito, čestito i likovno bujno i maštovito usklađeno lice umjetnika i lice ravnice. Ravnice od snova neba i zemlje. I tu se onda itekako zamjećuje, kako bi to napisao i Donizije Švagelj, ona 'istančana elegična osjećajnost'. A to je u biti ona slikarska romantika s kojom se ne poigrava atraktivnim trikovima starih ili novih likovnih modela. Žanovi su potezi izvorne regionalne nosivosti, i neizbrisive su komponente poznatih klasičnih obrisa onih i danas nenadmašivih impresionističkih vizura vangogovskih ili moneovskih vertikala i horizontala.' Miroslav S. Mađer, iz Predgovora

Iz Predgovora (word dokument, 31,232 kb)

O umjetniku (pdf dokument, 73,067 kb)