koncert

Besplatni koncert Zagrebačkih solista u nedjelju u Osijeku


vrijeme: 13.06.2021.
mjesto: Osijek

Zagrebački solisti održat će u nedjelju u Osijeku prvi u nizu besplatnih mini koncerata na turneji 'Doživi harmoniju', priopćili su u petak. Koncert će se održati na Trgu Ante Starčevića u 12 sati.

Zagrebački solisti su posljednjih godina održali niz besplatnih nastupa u Zagrebu kao dar građanima, a uz potporu Hrvatske poštanske banke koja obilježava 30 godina postojanja nastupit će i za građane diljem Hrvatske.
 
Turneja "Doživi harmoniju" obići će Osijek, Split, Rijeku, Varaždin i završiti u Zagrebu. Koncerti će se održavati na frekventnim gradskim mjestima ako to dopuste vremenske i druge prilike.
 
Pozivaju građane da dođu na koncerte i uživaju u izvedbama klasične glazbe.
 
Ansambl Zagrebačkih solista osnovan je 1953. godine u okviru Radio Zagreba, a svoj prvi koncert održali su 1954. pod umjetničkim vodstvom glasovitoga violončelista Antonija Janigra. Snimili su više od sedamdeset nosača zvuka. Riječ je o kultnom ansamblu koji je 80-ih imao najprodavaniji album klasične glazbe u svijetu, ljubimce španjolskog kraljevskog dvora za koje se u Beču kaže: 'ako želite slušati Mozarta idite u Zagreb'. Već nekoliko godina poklanjaju i koncerte građanima te sviraju na ulicama Zagreba i Hrvatske.
 
Tijekom Domovinskoga rata Zagrebački solisti održali su sedamdesetak dobrotvornih koncerata (za grad Dubrovnik, za porušene glazbene škole u Hrvatskoj, srušenu zgradu HNK u Osijeku, Dječju bolnicu Zagreb, za brojne razorene hrvatske spomenike...), a izveli su i velik broj svečanih koncerata povodom predstavljanja nove hrvatske države. Nedavno su održali prvi koncert na potresom pogođenom području za razrušenu Glazbenu školu Frana Lhotke u Sisku. (Hina)

(R.P.B., 11.06.2021)