izložba

Otvorenje izložbe crteža riječkog umjetnika Vladimira Tomića-Moska u DKC Lamparna


vrijeme: 11.06.2021. - 24.06.2021.
mjesto: Labin

U petak, 11. lipnja, s početkom u 21 sat, u labinskoj galeriji DKC Lamparna otvara se samostalna izložba riječkog umjetnika Vladimira Tomića pod nazivom 'Dobar dan i snoviđenja'. Radi se o trećoj po redu izložbi iz novog, trogodišnjeg ciklusa Akumulator 2 kustosa Damira Stojnića, umjetničkog voditelja L.A.E. XXI i Galerije Lamparna.

Crteži crnom kemijskom olovkom na 300 gramskom papiru razglednice su usamljenih i nemogućih zgrada čija se statika zdušno opire gravitaciji. Integralne građevine u sebi združuju arhitekturu zigurata, dvorca, astronomskog opservatorija, staklenika... i raspoređene su duž meridijana i paralela fantazmagorijskog atlasa metafizičke utopije Vladimira Tomića-Moska. Njegova “an-arhitekturalna” snoviđenja podlogu nalaze na nesigurnom pijesku, na dinama vječnih prašina kozmičke entropije od čijeg je trajanja i samo vrijeme diglo ruke. Toliko uporno postojanje upućuje na usamljenost kontemplativne vrste koja zazire od sentimenta egzistencijalne samoće. Smještene usred pustopoljina, bez imalo afekta pružaju dojam kako su same sebi dovoljne. Okolo njih vrlo je malo ljudskih likova. Svedeni na obrise i sjenke, njihov broj je jedva dostatan da bi uspješno održavao zgradu, a međusobno djeluju dovoljno otuđeno da iziskuju priličan napor pri iznalaženju ikakvih poveznica među njima. (iz predgovora kataloga izložbe, Damir Stojnić, lipanj 2021.)
 
Izložba u Galeriji “Lamparna”, koju sufinancira Ministarstvo kulture i medija RH, ostaje otvorena do 24. lipnja, a može se razgledati radnim danom (ponedjeljak – petak) od 10 do 15 sati.

(R.P.B., 11.06.2021)