izložba

Izložba 'Igre i igračke - svjedoci vremena'


vrijeme: 12.06.2021. - 11.07.2021.
mjesto: Zagreb

Izložba Hrvatskog povijesnog muzeja 'Igre i igračke - svjedoci vremena' se ove subote, 12. lipnja, u 12 sati, svečano otvara u Etnografskom muzeju Zagreb. Izložba je dio velikog izložbenog projekta Etnografskog muzeja 'Igračke - djetinjstvo zauvijek', koji će trajati godinu dana i koji obuhvaća 12 izložbi, dvije Etnografskog muzeja i deset gostujućih, koje započinju izložbom Hrvatskog povijesnog muzeja.

O izložbi:
 
Na izložbi se predstavlja izbor igrački i društvenih igara iz Zbirke predmeta iz svakodnevnog života Hrvatskoga povijesnog muzeja koje su ovom prilikom prvi puta skupno prezentirane pod zajedničkim pojmom igre. Odabrani primjerci lutaka, odjeće i pribora za lutke, plišanih igrački, mehaničkih igrački, drvenog konjića za jahanje te društvenih i didaktičkih igri ukazuju na raznolikost vrsti igrački koje su se koristile na području Hrvatske u vremenskom rasponu od 17. stoljeća do druge polovice 20. stoljeća.
 
Igračke su neizostavni predmeti svakodnevice djetinjstva i provođenja slobodnog vremena, ali su svjedoci i one tamne strane povijesti. Među izloženim igračkama svoje mjesto su, stoga, pronašle i dječje igračke iz izbjegličkog logora El Shatt u pustinji Sinaj izrađene od dostupnog materijala tijekom Drugog svjetskog rata, koje svjedoče o ulozi igre u prevladavanju ratne stvarnosti, te predmeti koje su izradili zatočenici srbijanskih logora i zatvora u vrijeme Domovinskog rata.
 
Izložbom se upućuje na  višeslojno iščitavanje ovih zanimljivih muzejskih predmeta kao povijesnih izvora i dokumenata vremena, koji svjedoče o onim uobičajenim, „malim“ svakodnevnim životnim iskustvima ljudi, među kojima svoje mjesto ima igra, jedna od najstarijih ljudskih aktivnosti svojstvena i djeci i odraslima.
 
Autorica izložbe je Andreja Smetko, viša kustosica Zbirke predmeta iz svakodnevnog života Hrvatskog povijesnog muzeja, a autorica likovnog postava je Nikolina Jelavić Mitrović.
 
Uz izložbu će biti organizirani zanimljivi prateći edukativni programi, od kojih se prvi održava u četvrtak, 17. lipnja u 15 h, a uključuje stručno vodstvo po izložbi autorice Andreje Smetko, uz predstavljanje dijela Zbirke predmeta iz svakodnevnog života HPM-a koji je vezan uz naslovnu temu.
 
Više informacija o izložbi i izložbenom projektu možete saznati na www.emz.hr i www.hismus.hr, te na http://www.emz.hr/Doga%C4%91anja/Projekt%20Igra%C4%8Dke%20djetinjstvo%20zauvijek_19530.


 

(R.P.B., 10.06.2021)