najave

Korak pločnika – niz izvedbi u zagrebačkim kvartovima


vrijeme: 11.06.2021. - 13.06.2021.
mjesto: Zagreb

Oslanjajući se na nasljeđe postmodernoga plesa i istodobno nastajući kao svojevrstan 'hommage' plesnim umjetnicama Trishi Brown i Yvonne Rainer, 'Korak pločnika' usredotočuje se na to što znači izlazak iz scenskih u vanjske prostore danas kad smo suočeni s brojnim restrikcijama zbog koronavirusa Covid-19, čime je i opstanak plesa kao izvedbene umjetnosti ovakve kakvu poznajemo narušen.

Zanima nas što pokret temeljen na svakodnevnim gestama znači u današnjem suvremenom plesu kad je ionako evidentna fuzija svakojakih pokreta, što svakodnevni pokret znači „naselitiˮ u trenirano tijelo i u trenirano tijelo koje zbog restrikcija manje vježba nego inače, koje nove konotacije svakodnevni pokret dobiva u plesnoj izvedbi gotovo šezdeset godina nakon što su ga etablirali prvi postmoderni koreografi.
 
„Korak pločnikaˮ objedinjuje „pop-upˮ izvedbe uživo koje se odvijaju na različitim gradskim lokacijama, a nisu stvarane kao izvedba na specifičnoj lokaciji, i tri kraća videa mišljena za internetsko emitiranje koja s izvedbama uživo grade izvedbenu cjelinu, ali istodobno teže osamostaljivanju u zasebne izvedbene jedinice. Takav izvedbeni format nameće promišljanje relacija vremena događajnosti izvedbe uživo i vremena distribucije videa, koji već karakteristikama samog medija upisuje asinkronost u događajnost izvedbe, te pitanja je li video ekstenzija izvedbe uživo ili je obrnuto i što se s obzirom na vremensko-prostornu nepodudarnost događa u njihovu procjepu. Disperzija gledanja tako podvojene izvedbe u žarište postavlja i gledatelja: je li gledatelj koji gleda ples u scenskome prostoru isti gledatelj koji prati događanje na ulici i koji gleda video ili je riječ o trima različitim gledateljima, trima publikama? Kako im pristupiti, što svaku od njih zanima u plesu, kako svjedoče plesnom događanju i/ili sudjeluju u njemu? Kako se mijenja optika s obzirom na različite parametre izvedbe uživo i izvedbe za kameru i koju vrstu pozornosti zahtijeva izvođenje i gledanje u tim kontekstima?

 
Izvedbe na više lokacija:
 
petak, 11. lipnja 2021.
19 h ispred glavnog željezničkog kolodvora
19.30 h Zrinjevac, prema Strossmayerovoj galeriji
20 h Europski trg
20.30 h Trg Republike Hrvatske, ispred Muzičke akademije
 
subota, 12. lipnja 2021.
18 h Travno, plato kod Mamutice
18.45 h Zapruđe, Trg Ivana Meštrovića, ispred Hrvatskog doma Zapruđe
19.30 h Trnsko, Trg Ane Rukavina
 
nedjelja, 13. lipnja 2021.
19.30 h Park Maksimir, glavna staza
20.30 h Peščenica, Trg Stjepana Konzula, plato
 
Uz izvedbe vežu se i videa koja možete pogledati na:
Ariana: https://vimeo.com/437823708
Una: https://vimeo.com/437826043
Šimun: https://vimeo.com/440922121
 
Autorstvo i koreografija: MARTINA NEVISTIĆ
Izvedba: ARIANA PRPIĆ, UNA ŠTALCAR-FURAČ i ŠIMUN STANKOV
Dramaturška potpora: IVANA SLUNJSKI
Snimanje i fotografiranje: NEVEN PETROVIĆ
Grafičko oblikovanje: SARA PAVLEKOVIĆ PREIS
 
Produkcija: UPPU Puls 2020.
Realizirano uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske
 
 

(R.P.B., 09.06.2021)

Tagovi: korak pločnika